Народні доми і бібліотеки слід об’єднати,– експерт

Народні доми і бібліотеки слід об’єднати,– експерт

25.06.15 12:38 0 545
Треба об'єднати Народні доми з бібліотеками. Це дикість, що тримаємо дві структури, які можуть бути об'єднані, в єдиний культурний центр.

Про це 24 червня, у коментарі журналістам під час дебатів «Децентралізація в Україні – виклики для закладів культури» у Львові заявив аналітик «Європейського діалогу» Олександр Софій.

Він зазначив, що нові об’єднані громади самостійно розпоряджатимуться бюджетом.

«Ми вже підрахували, що для об’єднаної громади бібліотеки стануть великим тягарем. Є тоді два шляхи: нарощувати економіку і робочі місця для більшого доходу, що відбуватиметься не дуже швидко, а швидшою буде оптимізація шкіл, бібліотек, народних домів», – сказав експерт.

Тому за його словами, бібліотека повинна змінитися, аби її не ліквідували.

«Треба об’єднати Народні доми з бібліотеками. Це дикість, що тримаємо дві структури, які можуть бути об’єднані, як в Польщі, в єдиний культурний центр», – запропонував О. Софій.

Крім того, за словами експерта, бібліотеки, повинні надавати електронні послуги.

« у районах є тільки Центри надання адміністративних послуг. У нових адмінцентрах теж потрібно надавати такі послуги. Хто це робитиме? Ми що будемо творити нову структуру, якщо маємо бібліотеку, яка надає консультаційні послуги? Треба на законодавчому рівні добитися, аби вона (бібліотека, – ред.) надавала й адміністративні послуги», – запропонував аналітик «Європейського діалогу».

Під час дебатів виступив також керівник відділу культури та туризму Яворівської РДА Володимир Балух, який спілкувався із представниками польської ґміни Великі Очі щодо децентралізації в Україні. Він розповів, що закордонні колеги закликали не повторювати їхніх помилок.

«У ґміну входять десять сіл. Вони мають один Народний дім і одну бібліотеку. там місцева влада має гроші розгорнути (бібліотечну, – ред.) мережу, але проблема в тому, що немає можливості: бракує спеціалістів, будівлі перебувають у приватній власності», – розповів Володимир Балух.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ