Кращі іноземні практики децентралізації представили в Тернопільській ОДА

Кращі іноземні практики децентралізації представили в Тернопільській ОДА

25.06.15 15:10 0 512
Семінар «Подолання стереотипів стосовно децентралізації на основі кращих іноземних практик та українських ініціатив» відбувся 24 червня у Тернопільській облдержадміністрації.

Участь у заході взяли голови сільських, міських та селищних рад Тернопільщини.

Як зауважила головний спеціаліст відділу взаємодії з місцевими органами влади Міністерства Регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко, належна інформаційно-роз`яснювальна є запорукою успішного проведення реформи децентралізації влади.

« ми проводимо такий захід уже 14 раз, тому з досвіду інших областей можемо стверджувати, що серед населення побутують типові стереотипи, - зазначив голова Правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук. – Найпоширенішими є такі: «це чиїсь негативний задум, хтось нас хоче обдурити», «влада хоче знищити села і сільських голів», «черговий раз ми робимо те що не знаємо як є робити є велика ймовірність, що будуть знищені якісь населені пункти». Очевидно, що люди не знають всієї інформації, тому сприймають те, що нав`язують їм ЗМІ, окремі політики, які часто спекулюють на цій темі».

За словами Ростислава Томенчука, основний принцип реформи децентралізації – це принцип субсидіарності. Також децентралізація дозволить завершити реформу місцевого самоврядування. Ще однією тенденцією є те, в Україні кількість сіл постійно зменшується. Зміни через децентралізацію покликані прокликагні зберегти село.

«Одним із завдань децентралізації є формування малих економічних центрів розвитку», - наголосив Ростислава Томенчук.

Заступник голови обласної державної адміністрації, керівник робочої групи з напрацювання пропозицій щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою Тернопільської області Леонід Бицюра зауважив, що участь у семінарі беруть люди, які заціквавлені в отриманні якісної інформації про реформу та готові висловити свої міркування з цього приводу.

«Дуже складно говорити про соціально-економічні процеси на рівні держави, коли не знаємо, що робиться на базовому рівні. А там є дуже багато проблем, які накопичилися за багато років, - констатував заступник. - Починаючи з року прийняття Закону України «Про місцеве самоврядування», жодних кроків щодо надання повноважень разом з ресурсами не було. Кожен уряд і кожен президент обіцяє децентралізацію, ми це бачили це не один раз, а тільки доходить до справи, цей процес починає відкладатися».

За словами Леоніда Бицюри, децентралізація влади мала відбутися давно.

«Тернопільська область ще 4 роки тому вийшла з пропозицією зробити моделювання в рамках області по вдосконаленню територіального устрою, - зауважив Леонід Бицюра.- На жаль, нас тоді не почули. Ми подавали свої пропозиції на рівень Президента, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради».

У рамках семінару представили кращі іноземні практики децентралізації, обговорили переваги, слабкі сторони та характерні особливості. Осоьливу увагу звернули на приклад Польщі. Також за допомогою онлайн-включення з Литовської Республіки представили міжнародний досвід у розвитку регіонів.

Довідково: Семінар відбувся з ініціативи Українського інстититуту міжнародної політики, Мністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за сприяння обласної державної адміністрації.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: У вересні в Україні ...

КОМЕНТАРІ