Волинська область: рятувальники спільно з працівниками лісового господарства відпрацювали спільні дії на випадок пожеж в екосистемах

Волинська область: рятувальники спільно з працівниками лісового господарства відпрацювали спільні дії на випадок пожеж в екосистемах

26.06.15 12:12 0 626
24 червня на території Маневицького району Волинської області відбулися практичні навчання рятувальників та працівників лісового та мисливського господарства з метою відпрацювання різних способів гасіння пожеж в екосистемах. Спільні тренування складалися з теоретичної частини та практичних відпрацювань.

Розпочалися навчання з екскурсії лісовою пожежною станцією на базі Маневицького лісництва. Учасники навчань оглянули пожежну техніку та інвентар, що є на озброєнні лісового підрозділу пожежної охорони.

Крім того, побачили у дії центральний диспетчерський пункту відеоспостереження, що функціонує у Маневицькому лісгоспі. Як наголосив начальник облуправління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик, телевізійні системи, встановлені на спостережних вежах, дають змогу диспетчеру вести візуальний нагляд за лісовими насадженнями на значних територіях; саме це дозволяє виявити мінімальні загоряння у лісових масивах та ліквідувати їх з мінімальними збитками.

Теоретичне заняття з представниками рятувальних підрозділів, а також керівників лісових господарств області та інженерів з охорони лісу провели представники навчально-консультаційного пункту міста Ковеля. Вони окреслили ключові моменти профілактичних заходів із запобігання пожеж в екосистемах на Волині, нагадали основні методи гасіння лісових пожеж залежно від їх типу. Крім того, торкнулися й питання цивільного захисту та поінформували присутніх про порядок дій на випадок надзвичайної ситуації.

Наступний етап занять – практичне відпрацювання основних способів ліквідації лісових пожеж – відбулися у лісовому масиві поблизу озера Тросне Маневицького району. Розпочався цей етап з демонстрації здійснення авіаційного патрулювання лісового масиву з літака АН-2.

За тактичним задумом навчань, саме у результаті обльоту території лісового фонду на зазначеній території було виявлено імітовану пожежу, що умовно загрожувала поширитися на значну площу хвойного лісу. На місце події прибули працівники державної лісової охорони Маневицького району. Вони продемонстрували приборкання полум’я за допомогою ранцевих вогнегасників, а також подали воду на гасіння імітованого полум’я. Оскільки умовна пожежа швидко набула загрозливих розмірів, працівники лісової пожежної охорони викликали на підмогу співробітників пожежно-рятувальної служби райцентру Маневичі.

До місця імітованої пожежі прибули бійці 13-ої державної пожежно-рятувальної частини. Вони подали три стволи на гасіння умовного полум’я, одночасно координуючи дії колег-пожежників лісової охорони. Відтак спільними зусиллями здійснювали гасіння з ключових позицій. Крім того, вогнеборці застосували ще й стаціонарний лафетний ствол, встановлений на пожежному автомобілі для приборкання пожежі, що умовно перейшла у стадію верхової.

Ретельно відпрацювавши усі способи гасіння, учасники навчань відзвітували про приборкання імітованого полум’я.

Підбиваючи підсумки навчань, начальник УДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук наголосив, що ліквідація лісових пожеж вимагає численних людських та матеріальних ресурсів, тому для збереження і природи, і добробуту громадян украй важливі профілактичні заходи серед мешканців краю.

УДСНС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ