Чернівці: У міській раді підбили підсумки шкільної кампанії із впровадження енергоефективності

Чернівці: У міській раді підбили підсумки шкільної кампанії із впровадження енергоефективності

27.06.15 11:07 0 702
26 червня в приміщенні Чернівецької міської ради відбулося підведення підсумків шкільної кампанії в рамках проекту GIZ «Енергоефективність у громадах», направленого на активізацію шкільної молоді, формування свідомості ощадливого використання енергетичних ресурсів у школярів. У роботі круглого столу взяли участь керівники шкіл, начальник управління освіти міської ради Георгій Олійник, представники виконавчих органів міської ради та ЗМІ.

Проект запроваджено з 18 вересня 2014 р. у 10 пілотних школах – ЗОШ №22, ЗОШ № 24, ЗОШ № 27, ЗОШ № 3, ЗОШ № 6, ЗОШ № 11, ЗОШ № 28, гімназія № 1, гімназія № 1, гімназія №7, ліцей №4.

Шкільна компанія з енргоефективності в місті Чернівці реалізовувалася у двох стратегічних напрямках. Перший – огляд технічного забезпечення шкіл міста і надання технічної допомоги щодо проведення у цих закладах енергоаудиту та впровадження системи енергоменеджменту. Другий – широка просвітницька робота з енергозбереження, як серед освітян міста, так і серед учнів, формування творчого підходу учнів до рішення проблем економії енергії.

У рамках шкільного проекту учнями шкіл проводилися дослідження споживання енергетичних ресурсів у навчальних закладах, вивчався порядок обліку та вартості споживання енергоресурсів, здійснювалися перевірка обсягів споживання електроенергії технічними засобами, що використовуються у навчальному процесі у включеному стані та в режимі «stand by», здійснювався моніторинг температурного режиму у класах за допомогою спеціальних пристроїв. Стали доброю традицією проведення позакласних уроків з питань енергозбереження, енергоефективності, використання альтернативних видів палива та джерел отримання енергії; заходів (квестів, брейн-рингів тощо) з питань енергозбереження та енергоефективності, різноманітних конкурсів (малюнків, відеокліпів, конкурсу між класами щодо кращої підготовки до зими, розгляд питань енергозбереження та енергоефективності в процесі викладання фізики, хімії, географії та природознавства тощо.

«Цей рік є особливим і завдяки можливості учасникам з України започатковувати свої власні проекти і долучати до них школи – учасниці в рамках програми іТвінінг., – зазначила директор ЗОШ № 22 Любов Яворська. Наша школа є однією з піонерів в даному напрямку. Так як ми входимо в десятку пілотних шкіл міста що переймаються проблемами з енергозбереження, було започатковано міжнародний проект «Зроби послугу Землі – не буть марнотратним». До проекту долучилося 5 країн: Англія, Греція, Турція, Словенія, Грузія. Проект включав декілька етапів: відео привітання, конкурс девізів та емблем, поради з енергозбереження в установах та житлових приміщеннях Європи. В квітні ми провели вікторину серед учнів 5 – х класів, під час якої діти відповідали на запитання пов'язані з економією та раціональним використанням енергоресурсів, вираховували витрати навчального закладу на освітлення спортивного залу та класних приміщень, малювали та розв'язували задачі. Також відбувся скайп зв'язок з учасниками проекту з Греції. Учням цікаво було поспілкуватись англійською з однолітками та дізнатися про їхні досягнення в енергозбереженні».

Під час обговорення результатів шкільного проекту Світлана Мокрогуз, директор ЗОШ № 3 зазначила: «Узгоджена компанія енергозбереження у навчальному 2014/15 роках, за технічної підтримки Проекту GIZ, проходила під девізом «Економно жити – себе і країну збагатити», важливу роль у її реалізації відігравали німецькі експерти Бруно Вільгельм та Йорг Акерманн під час своїх візитів у Чернівці. Просвітницька робота з питань енергозбереження важлива не тільки серед учнів, але і серед їх батьків. Агітбригада нашої школи активно пропагувала питання ефективного використання енергоресурсів серед жителів мікрорайону вул. Герцена під гаслом «Зберігаючи енергію – зберігаю планету і державу».

Підсумовуючи, начальник управління освіти міської ради Георгій Олійник, відзначив, що завдяки системній роботі колективів навчальних закладів в напрямку впровадження енергоефективних заходів та завдяки просвітницькій роботі, можемо представити позитивні в динаміці результати споживання енергоносіїв загальноосвітніми навчальними закладами, учасниками проекту. В середньому споживання електроенергії у зазначених закладах зменшилося на 10%, використання води та водовідведення зменшилося більше ніж на 20%, а теплової енергії – на 17%».

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівські правоохоронці ...
Наступна новина: В Луцьку робоча група ...

КОМЕНТАРІ