В Луцьку на засіданні комісії заслухали керівників підприємств,які боргують працівникам заробітну плату

В Луцьку на засіданні комісії заслухали керівників підприємств,які боргують працівникам заробітну плату

27.06.15 09:08 0 545
Відбулося засідання комісії з питань забезпечення своєчасності оплати податків, внесення інших обов'язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати під головуванням першого заступника голови міського голови Тараса Яковлева. На засідання були запрошені члени комісії, керівники 5-ти економічно активних підприємств-боржників із виплати заробітної плати та керівники підприємств, що мають борг із сплати внесків до Пенсійного фонду України.

На розгляд комісії були винесені питання про стан виплати заробітної плати на підприємствах, необхідності розробки графіка її погашення та про стан погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України.

З першого питання доповідав Тарас Яковлев. За його словами, станом на 1 червня цього року загальна сума боргу із виплати заробітної плати по місту складала 2976,5 тис. грн, з яких 2060,7 тис. грн – заборгованість перед найманими працівниками 5-ти економічно активних підприємств міста. За оперативними даними, станом на 18.06.2015 заборгованість із оплати праці на економічно активних підприємствах складала 1 458,0 тис. грн: значно зменшилась сума боргу на Луцькому підприємстві електротранспорту (373,7 тис. грн проти 975,7 тис. грн), частково зменшилась заборгованість із виплати заробітної плати у Волинській філії ПАТ «Українська страхова компанія «Гарант-Авто» (30,8 тис. грн проти 31,5 тис.грн), незмінною залишається заборгованість у ДП «Волинський облавтодор» (360,7 тис. грн), у філії «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» «Волинський облавтодор» (567,0 тис. грн), та у ПАТ «Західінкомбанк» (125,8 тис.грн).

Основна частина коштів для виплати заробітної плати працівникам Луцького підприємства електротранспорту передбачена як компенсація з державного бюджету на покриття витрат за перевезення пільгових категорій громадян. Усі грошові кошти, що надходять із державного бюджету, направляються на виплату заробітної плати. Строки виплати заробітної плати працівникам комунального підприємства постійно порушуються через несвоєчасне та не у повному об'ємі отримання цієї субвенції. Так, станом на 23.06.2015 підприємство недоотримало 3592,7 тис. грн коштів державної субвенції за фактично надані послуги у цьому році, відповідно до плану бюджетних призначень підприємством недоотримано 1097,3 тис. грн. З метою фінансової підтримки за рахунок коштів місцевого бюджету, відповідно до прийнятого міською радою рішення, на поповнення статутного фонду комунального підприємства з початку цього року було направлено 1,9 млн.грн.

Серед підприємств-банкрутів продовжує боргувати товариство «Західпромбуд», заборгованість з виплати заробітної плати становить 915,8 тис. грн.

З метою забезпечення своєчасності оплати праці найманих працівників міста, відповідно до протокольного рішення засідання тимчасової комісії Волинської облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат від 28 травня 2015 року, підприємствам-боржникам було направлено листи щодо необхідності подання до 24 червня ц.р. розроблених графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати. На таку інформацію надало Луцьке підприємство електротранспорту і дочірнє підприємство «Волинський облавтодор» ПАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України». Волинська філія ПАТ «Українська страхова компанія «ГАРАНТ-АВТО» і Філія «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Волинський облавтодор» поінформували про причини неможливості розробки графіка погашення. ПАТ «Західінкомбанк» в черговий раз не надало будь-якої інформації щодо перспективи ліквідації боргу перед найманими працівниками з оплати праці.

Члени комісії заслухали присутніх на засіданні представників підприємств-боржників: Волинськой філії ПАТ «Українська страхова компанія «Гарант-Авто», філії «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» «Волинський облавтодор», Луцького підприємства електротранспорту, а керівники ПАТ «Західінкомбанк» на засідання комісії не з'явилися.

В. о. начальника управління Пенсійного фонду України в м. Луцьку Андрій Буй повідомив, що загалом ситуація з надходження до Пенсійного фонду в обласному центрі непогана. Станом на 1 червня 2015 року на план страхових внесків виконано на 127%. Пенсії у місті Луцьку виплачуються відповідно до графіків і в повному обсязі. Тож Пенсійний фонд зі своїми завданнями справляється. Проте є й боржники, серед них Луцьке підприємство електротранспорту. Начальник фінансового відділу ЛПЕ Ірина Ковальчук пояснила, що на це є об'єктивні причини. Станом 1 червня 2015 року держава боргує підприємству 4 мільйони 630 тисяч гривень за пільгові перевезення. А наявний борг до Пенсійного фонду утворився три роки тому, коли підприємство було у скрутному становищі. Тепер здійснено реструктуризацію боргу, він поступово зменшується, проте за ці роки утворилася велика пеня, яку необхідно погасити.

Члени комісії також зупинилися на проблемі необхідності виведення заробітної плати з тіні.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ