В Луцьку соціальний захист працюючих за роботу в шкідливих і важких умовах праці

В Луцьку соціальний захист працюючих за роботу в шкідливих і важких умовах праці

01.07.15 14:12 0 575
Реалізація окремих видів господарської діяльності пов'язана із використанням ряду професій чи окремих робіт, де працівники зазнають негативного впливу шкідливих або небезпечних виробничих чинників на організм. За роботу в таких умовах чинне законодавство передбачає працюючим пільги та компенсації, що дають змогу зберігати здоров'я і продовжувати професійну діяльність. Це, зокрема, скорочена тривалість робочого часу, щорічна додаткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі. Такі пільги надаються за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці і Методичні рекомендації для проведення атестації визначені постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442.

Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Матеріали атестації зберігаються 50 років. За порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення встановлена відповідальність осіб у порядку, передбаченому ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стан справ з реалізації прав найманих працівників нашого міста на пільги та компенсації за умови праці знаходиться на контролі у відділі праці департаменту економічної політики. Практика роботи з підприємствами, установами та організаціями свідчить про те, що не всі роботодавці виконують свої зобов'язання щодо соціального захисту даної категорії працівників.

У ІІ кварталі 2015 року було проведено перевірки 29 суб'єктів господарювання. Встановлено, що на 22 підприємствах роботодавці використовували працю найманих працівників ( 293 особи) на робочих місцях, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

В ході здійснених перевірок було проведено експертизу умов праці 297 робочих місць. Виявлено, що 291 робоче місце (або 98%) роботодавцями атестоване. Спеціалістами департаменту проведена перевірка якості атестації кожного атестованого робочого місця. В звітному періоді кожна п'ята перевірка – повторна, в ході яких здійснювався контроль щодо приведення у відповідність до нормативних актів виявлених порушень.

Департамент економічної політики

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Новый интернет-магазин ...
Наступна новина: Переваги книжкових ...

КОМЕНТАРІ