Чернівчани вже наступного року відчують позитиві результати реалізації міжнародного проекту з енергоефективності

Чернівчани вже наступного року відчують позитиві результати реалізації міжнародного проекту з енергоефективності

05.07.15 11:35 0 618
У Чернівецькій міській раді презентували проект фінального звіту щодо техніко-економічного обґрунтування зниження витрат енергії в будівлях бюджетної сфери Чернівців.

Для реалізації проекту було відібрано 33 бюджетні установи, серед яких 15 дитячих садочків (ДНЗ№№2,3,5,8,10, 15,17,18,20,23,26, 27,35, 49,52,) , 16 шкіл, ліцеїв та гімназій, (ЗОШ №№3, 4, 8, 11, 22, 24, 27,28, 37, ліцеї №№2,3,4, гімназії №№1,3,6,7), а також приміщення міської поліклініки №1 та дитячої лікарні по вулиці Руській, 87. Ефективне використання енергетичних ресурсів для міста є вкрай важливим, адже сприяє економії бюджетних коштів та позитивно впливає на навколишнє середовище. Значна частина будинків бюджетної сфери була побудована в 50-х – 80-х роках минулого століття. Будівлі, що є пам'ятками архітектури, побудовані до 1940 року. Інвестиції в енергоефективність не тільки зменшують споживання енергії, але й збільшують життєвий цикл будівлі. Саме тому Чернівецька міська рада ініціювала цей важливий для міста проект.

Міський голова Олексій Каспрук, відкриваючи презентацію проекту Фінального звіту «Техніко-економічне обґрунтування зниження витрат енергії в будівлях бюджетної сфер Чернівців», сказав, що незважаючи на складну ситуацію в країні, міська влада поставила перед собою амбітні цілі, поставила за мету змінити якість життя чернівчан, вивести на абсолютно інший якісний рівень умови перебування дітей в дитячих дошкільних закладах та закладах освіти, відвідувачів – в медичних закладах, в яких впроваджуватимуться заходи з енергоефективності.

«Серйозна і дуже важлива робота вже зроблена в рамках цього проекту, попереду реалізація всіх напрацювань і спільне вирішення окреслених завдань. Завдяки нашим партнерам ми знайшли фінансування на роботи по енергозбереженню в 33-х закладах бюджетної сфери. На жаль, можливості місцевих бюджетів обмежені, а завдяки подібним проектам можна вирішити багато проблемних питань. В кожній установі плануються різні роботи – від реставрації систем опалення, утеплення стін і горищ, підлог та освітлення, заміни вікон та дверей до реставрації вентиляційних шахт, що значно поліпшить і якість повітря, і освітлення і принесе значну економію коштів. Будемо створювати нові сучасні, європейські умови для чернівчан. Багато закладів не потрапили до цього проекту з різних причин, але я, як міський голова, буду докладати всіх зусиль, аби інші бюджетні установи міста теж були задіяні в подібних інвестиційних проектах. Вже в наступному році чернівчани відчують результати реалізації цього проекту, відчують суттєву різницю в якості життя», – сказав міський голова Олексій Каспрук.

До кожного об'єкту, задіяного в проекті, фахівці підійшли індивідуально і в кожній будівлі будуть зроблені різні роботи, які сприятимуть значній економії витрат енергії. Зокрема плануються: заміна вікон та дверей на нові енергозберігаючі, утеплення фасадів та горищ, заміна старої дерев'яної підлоги на нову,енергозберігаючу, модернізація системи вентиляції в усіх приміщеннях будівель та встановлення систем рекуперації, заміна систем опалення в будівлях або балансування систем, встановлення ІТП (Індивідуального теплового пункту, котла на біомасі в школі №27), встановлення теплових насосів, заміна електричних ламп розжарювання на LED лампи, заміна кухонного обладнання в будівлях на нове енергоефективне, заміна електричних шаф, автоматів та електропроводки, встановлення насадок на змішувачі води та нові вставки в туалетні бачки з метою зменшення споживання води. Про заходи з енергозбереження для кожної окремої будівлі на презентації розповів технічний експерт проекту В'ячеслав Гусєв.

Про результати від впроваджених заходів поінформував лідер команди компанії iC consulenten Ziviltechniker GesmbH (Австрія), переможець міжнародного тендеру з розроби техніко-економічного обгрунтування проекту «Енергоефективність в будівлях бюджетної сфери у м. Чернівці» Міхаель Рейдлінгер. «Позитивний вплив вже наступного року відчуюють14 тисяч учнів та вчителів, а також 23 тисячі пацієнтів та соціально незахищених людей»,- сказав він. А ще подякував міській владі за співпрацю, сприяння в роботі, за участь в проекті, за бажання змінювати якість життя чернівчан вже .

Довідково:

Проект «Енергоефективність в бюджетних будівлях м.Чернівці» планується фінансувати за рахунок кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та за підтримки фонду E5P (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля). Проект підтримують Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GIZ) та Шведське агентство з міжнародного розвитку (SIDA). Техніко-економічне обґрунтування виконано компанією iCconsulenten (Австрія).

Загальна сума інвестицій: 9 млн. євро

Щорічна економія становить мінімум 601 742 євро на рік .

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Луцькі податківці ...

КОМЕНТАРІ