Чернівці: Як скористатися правом на «будівельну амністію»?

Чернівці: Як скористатися правом на «будівельну амністію»?

05.07.15 10:28 0 649
В Україні почала діяти так звана «будівельна амністія». Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об'єкту.

Досить складна дозвільна система, яка існувала до 2011 року, завадила багатьом людям будувати легально. Саме для того, щоб врегулювати цю ситуацію і запроваджена «будівельна амністія».

Згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» від 13 січня 2015 року №92-VIII та Порядку дії цього Закону, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 року №79 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.05.2015 року за №547/26992, під будівельну амністію підпадають такі об'єкти:

- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;

- громадські будинки І та ІІ категорій складності;

- будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і ІІ категорій складності.

Для того, щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку загальною площею до 300 кв. м слід зібрати наступний пакет документів:

– заяву;

– два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкта в експлуатацію (бланк документа можна знайти на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України в розділі «Бланки документів»);

– засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт, та технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).

Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.

Для легалізації будинку загальною площею більше 300 кв. м або іншого об'єкта слід зібрати наступний пакет документів:

– заяву;

– два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкта до експлуатації;

– звіт про проведення технічного обстеження об'єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації;

– засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт та технічного паспорта.

З зазначеним вище пакетом документів слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг Чернівецької міської ради, який прийме ці документи і передасть їх до управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області. Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області протягом десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених в ній даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію. Після проведення реєстрації один примірник декларації з доданими до неї документами залишається в управлінні державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області, яка її зареєструвала, а другий примірник декларації з відміткою через ЦНАП повертається замовнику.

Звертаємо увагу, що «будівельна амністія» не передбачає сплати штрафних санкцій.

Легалізувати самочинне будівництво 1992-2011 років за спрощеною процедурою можна до кінця 2015 року. Усі заяви та документи, подані до 31 грудня 2015 року, будуть обов'язково розглянуті.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ