Санепідслужба нагадує про ризики вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекцій в перукарнях

Санепідслужба нагадує про ризики вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекцій в перукарнях

05.07.15 10:10 0 593
Захворюваність на вірусні гепатити становить реальну загрозу здоров'ю населення, зокрема складністю гострого перебігу, що призводить до тяжких ускладнень – цирозу та раку печінки. Тому Львівський міський відділ Державної установи «Львівський обласний центр Держсанепідслужби України» нагадує про профілактику вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекцій.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Джерело інфекції – це хворі з будь-якою формою захворювання: стертою, жовтушною, безжовтушною, хворі, що знаходяться в прихованому (інкубаційному) і початковому періодах захворювання.

При гепатиті В джерелом інфекції є хворі з різними клінічними формами гострого, хронічного вірусного гепатиту і цирозу печінки, а також здорові носії інфекції.

Хвороба, викликана вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекція), проявляється глибоким ураженням імунної системи людини, в результаті чого відбувається приєднання вторинних інфекцій, утворення пухлин або прогресуюче ураження центральної нервової системи. Захворювання на даний час невиліковне, специфічної профілактики не існує. Де можна заразитися вірусними гепатитами та ВІЛ-інфекцію?

Заразитися можна при проведенні пірсінгу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах, під час манікюру, педикюру, проколюванні вух та інше, при пошкодженні шкіри інструментами, забрудненими кров’ю хворого чи носія, при спільному використанні бритв, манікюрних наборів.

Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем інфікування може стати будь-який салон, де надають косметологічні та перукарські послуги. Основний механізм інфікування – парентеральний, тобто через кров. Що потрібно робити, щоб уникнути інфікування?

Проводити обов’язкову стерилізаційну обробку в перукарні перукарського інструментарію. Для цього допускається використання стерилізаторів працюючих за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для хімічної стерилізації. Інструменти після кожного використання підлягають обов’язковому знезараженню дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Ножиці після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати.

Інструменти і предмети з пластичних мас – щітки, гребінки – після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати і стерилізувати. Рекомендується застосування засобів, призначених для дезінфекції і стерилізації виробів з пластмаси.

Інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати

Електричні машинки після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати, корпус протирати дезрозчином.

Затискачі і бігуді після використання обробляють дезрозчином, механічно очищають, миють теплою водою після кожного клієнта

Змінні насадки для обладнання в косметологічних і педикюрних кабінетах після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати.

Інструментарій для нанесення гриму, макіяжу після кожного клієнта необхідно дезінфікувати, механічно очищати і стерилізувати.

Інструментарій для виконання татуажу та перманентного макіяжу, які повинні проводитися лише в косметологічних кабінетах після використання необхідно дезінфікувати, промивати проточною водою, механічно очищати і стерилізувати.

Фарба та апарати, що використовуються для виконання татуажу, повинні бути дозволені до застосування. Персонал повинен мати необхідну кількість комплектів для почергового знезаражування, але не менше двох.

Перед перукарськими процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, нігті повинні бути чистими. Протягом робочого дня проводиться дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полички робочих місць).

Раз в місяць перукарню закривають на одну зміну для проведення дезінфекції і загального прибирання всіх приміщень. Інструменти після кожного використання підлягають знезараженню дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Інструменти повинні зберігатися в спеціально відведеному місці для інструментарію, біля робочого місця. Перукарня повинна мати запас білизни в кількості, достатній для забезпечення безперервної роботи та індивідуального використання, з урахуванням проектної потужності перукарні та потоку клієнтів. Дозволяється використання одноразових, вафельних, махрових та інших видів рушників для індивідуального застосування.

Усі препарати, що використовуються в перукарні, повинні мати сертифікат відповідності та позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи. Прання використаної білизни проводиться у пральнях або за наявності спеціально відведених місць у підсобних приміщеннях з підведенням холодної води та наявністю зливу для води за узгодженням. Прання білизни вдома забороняється. Обов’язково слід додавати дезінфектанти після закінчення циклу кип’ятіння.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Якість ремонту доріг у ...
Наступна новина: На Рівненщині затримано ...

КОМЕНТАРІ