Святослав Боруцький: Чи має совість Валентин Вітер?

Святослав Боруцький: Чи має совість Валентин Вітер?

05.07.15 11:52 0 898
Минулого тижня мав нагоду прочитати допис голови Волинської обласної ради Валентина Вітра, в якому він непереконливо намагається переконати сам себе, що таки має моральне право залишатися на своїй посаді. Задля того, щоб втриматися у кріслі, пан Вітер вдається до різноманітних брудних засобів, серед яких є відверта маніпуляція фактами, пустопорожні звинувачення на адресу депутатів, які зареєстрували проект рішення про висловлення недовіри голові облради та приховування істини.

Голова облради апелює до сумління депутатів, однак забуває спершу звернутися до власного сумління й совісті, розібратись у своїх вчинках.

Валентин Вітер, звісно, очолив обласну раду після перемоги Революції гідності. Однак, схоже, він забув, задля чого українці виходили на Майдан і за що боролися. Інакше би діяв на займаній посаді зовсім по іншому. Між тим, методи роботи цього посадовця дуже нагадують ті, які широко використовували у своїй практиці представники режиму Януковича.

Отримавши посаду голови обласної ради, Валентин Вітер почав плесті за спиною в громади та депутатів усілякі інтриги, вдаватися до закулісних домовленостей, відзначився участю в гучних скандалах із ознаками корупційного інтересу та покращенням добробуту своєї родини за рахунок розпроданого за заниженими демпінговими цінами комунального майна.

Через півроку боротьби ВО "Свобода" таки добилася скасування пролобійованих у листопаді 2014 року Валентином Вітром рішення про розпродаж кількох об'єктів комунального майна, яке було підписане ним всупереч вимогам регламенту. Проте голова обласної ради так і не визнав своїх помилок, натомість спробувавши прикритися голослівними заявами і навішуванням суспільству локшини на вуха.

Не знаючи, як пояснити той факт, що фактично його родич придбав наприкінці жовтня минулого року автомобіль "Chevrolet Captiva", який перебував у власності облради, за сміхотворну ціну у 51,7 тисяч гривень, тоді як на ринку вартість такого авто становить 300 – 350 тисяч гривень, пан Вітер звалив усю відповідальність на Волинський аукціонний центр. За його словами, саме експерти аукціонного центру винні в тому, що в аукціонах бере участь лише одна-дві особи, які іноді, за дивним збігом обставин, перебувають у родинних зв'язках із головою обласної ради. Хіба це відповідь, гідна посадовця? Чому про це мовчить пан Вітер? Де ж його совість і мораль?

Голова облради так чітко і не пояснив, чому він звертався до начальника Ягодинської митниці Андрія Андрейківа з проханням провезти "Мерседеси", призначені нібито для зони АТО, без розмитнення. Хоча він не міг не знати, що такі автівки не годяться для військових дій. Але свій підпис під цим зверненням поставив. А коли йому відмовили у такій хитромудрій комбінації, прикинувся простачком, який, мовляв, випадково помилився.

Цікаво, що коли депутати звернулися з проханням підтвердити чи спростувати інформацію про передачу вказаних транспортних засобів військовим, то жоден із командирів чи бійців батальйону "Луганськ-1" не підтвердив, що автомобілі цього класу були помічені в зоні АТО. Більше того, військові категорично заперечують таку інформацію і стверджують, що Бобровського Андрія Івановича, нібито старшини батальйону, з яким про перевезення автомобілів домовлявся Валентин Вітер, узагалі не існує, такий ніколи в них не служив.

Валентин Вітер стверджує, що кандидатів на посади керівників комунальних підприємств обговорюють публічно. Чому ж він мовчить про те, як переконував депутатів не голосувати за проект рішення, згідно з яким пропонувалось, аби голова обради в міжсесійний період призначав лише виконуючого обов'язків керівника? А саму кандидатуру затверджувала сесія, і то – за умови кількох претендентів.

Я би радив пану Вітру не плутати праведне з грішним і не прикривати фразами про майбутні вибори власну некомпетентність та покривання особистих приватних оборудок. Вибори – зовсім не індульгенція, яка звільняє голову облради від відповідальності і дає можливість уникнути питання про його відставку. Чи депутати і громада мають закрити очі й дати можливість голові обласної ради плесті свої непублічні інтриги ще кілька місяців?

Особисто я готовий публічно у прямому ефірі віч-на-віч навесті факти причетності Валентина Вітра до непрозорих дій із ознаками корумпованості та конфлікту інтересів, які кидають тінь на нього як голову облради, інших депутатів, та дискредитують ідеї Революції гідності. Хоча сумніваюся, що голова облради погодиться на такий відвертий формат розмови.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Наступна новина: Чернівці: Міська ...

КОМЕНТАРІ