В Луцьку відтепер важкохворі маленькі пацієнти зможуть отримувати паліативну допомогу вдома

В Луцьку відтепер важкохворі маленькі пацієнти зможуть отримувати паліативну допомогу вдома

05.07.15 16:06 0 605
У комунальному закладі «Луцька міська дитяча поліклініка» відбулася презентація виїзної бригади «Хоспіс вдома», яка працюватиме для хворих діток, які потребують спеціального догляду. У прес-конференції з цієї нагоди взяли участь начальник управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук, Президент БФ «СТОПРАК» Марія Адамчук, головний лікар КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська.

На сьогоднішній день у місті Луцьку паліативної допомоги потребують 240 маленьких пацієнтів. Однак, як зазначила Оксана Лєщинська, планується надання різнопланової допомоги не лише важкохворим дітям (наприклад, дітям з діагнозом ДЦП, важкими формами туберкульозу, СНІДу, онкохворим) але і їх батькам. Так, наразі опитали 47 сімей та визначили, хто потребує допомоги психолога, консультації реабілітолога тощо.

Микола Якимчук зауважив, що саме слово «паліум» з латині означає «накидка, плащ», тобто це підхід, що дозволяє шляхом запобігання, захисту (прикриття), допомоги поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання. «Нам вдалося за допомогою БФ «СТОПРАК» залучити до цієї проблеми депутатський корпус міської ради: попередньо в квітні місяці на виконкомі було прийнято Проект міської цільової програми розвитку паліативної допомоги у місті Луцьку на 2015-2020 роки, після чого пройшло обговорення в депутатських комісіях і вже в травні проект винесено на розгляд сесії міської ради, де було прийняте одноголосне рішення та затверджено дану Програму», - наголосив начальник управління.

За словами Марії Адамчук, прийнята Програма є дійсно важливою, реальною, а не папірцем задля помітки «виконано». Згідно Програми на розвиток паліативної допомоги з бюджету міста та коштів БФ «СТОПРАК» за 5 років виділять 2, 7 млн. грн. Вона відзначила, що спільно з Міжнародним фондом «Відродження» початок реалізації такого проекту в Луцьку є приємним моментом, адже важкохворі маленькі пацієнти вкрай потребують такої допомоги.

Виїзна бригада «Хоспіс вдома» у складі лікаря, медичної сестри, психолога розпочне свою роботу вже 6 липня. Пізніше, за потреби, можуть бути задіяні соціальні працівники, юрист, вузькопрофільні лікарі інші спеціалісти.

На завершення прес-конференції було показано автомобіль, на якому будуть здійснюватись виїзди до пацієнтів та, при необхідності, транспортування їх у лікувальний заклад.

Про перші результати роботи планують відзвітуватися уже в вересні.

Управління охорони здоров'я Луцької міської ради

(724653)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Про виплату разової ...
Наступна новина: На Закарпатті діє ...

КОМЕНТАРІ