На Вінниччині за півроку обласний бюджет перевиконано на 20,6 відсотка (+фото)

На Вінниччині за півроку обласний бюджет перевиконано на 20,6 відсотка (+фото)

07.07.15 13:41 0 727
Доходи загального фонду обласного бюджету за 6 місяців 2015 року виконано на 120,6 відсотка. План перевиконано на суму 42,7 млн.грн. Про це під час щотижневої апаратної наради у голови облдержадміністрації повідомив директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевький. За його словами, такий результат досягнуто за рахунок понадпланових надходжень податку на доходи фізичних осіб в сумі 13,3 млн.грн., а також за рахунок нових видів доходів – екологічного податку – 14,1 млн.грн., податку на прибуток приватних підприємств – 9,1 млн.грн.

«В поточному році змінилася структура доходів загального фонду обласного бюджету. Зменшилась питома вага податку на доходи фізичних осіб (з 92,6% за 6 місяців 2014р. до 53,9% за 6 місяців 2015р.). Знизилась залежність обсягу надходжень від одного податку - податку на доходи фізичних осіб. Також цього року, доходи загального фонду збільшились за рахунок екологічного податку – на 45,3 млн.грн. (питома вага якого складає 18,1%), 10% податку на прибуток підприємств (крім податку на прибуток підприємств державної та комунальної власності) – на 27,7 млн.грн. (питома вага якого - 11,1%)» - підкреслив Микола Копачевський.

Водночас, доходи загального фонду бюджету області за 6 місяців 2015 року виконано на 122,8 відсотка (план -1103,7 млн. грн. фактично 1355,5 млн. грн.), що більше на 251,7 млн. грн., зокрема по містах обласного значення надійшло більше плану на 54,8 млн. грн., сільських, селищних, містах районного значення бюджетах – на 121,6 млн. грн., районних бюджетах – на 32,6 млн. грн., обласному бюджету – на 42,7 млн. грн.

«До річних показників, затверджених радами, (вперше за 5 останніх років) виконання становить 56,9 відсотків. Найвищий показник річного надходження доходів загального фонду по Вінницькому району, Тульчинському, Могилів-Подільському, Погребищенському та Жмеринському, найнижчий – по Томашпільському району,Чернівецькому, Іллінецькому, Немирівському, Крижопільському та м. Козятин» – зауважив Микола Копачевький.

В ході наради, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський наголосив, що із 701 сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад виконали свої бюджети по власних і закріплених доходах по планах на 6 місяців 2015 року 700 рад – це на 55 бюджетів більше, ніж за 6 місяців 2014 року. Не виконано лише 1 бюджет. Разом з тим, на 74 бюджети сільських рад виконали вже річні бюджетні призначення по доходах, а по 168 бюджетах – виконання становить більше 75% плану на рік.

Коментуючи вищезазначене, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зауважив: «Даний результат - це реальна децентралізація, яка відбувається. Райони зараз отримують 60% податків, обласний бюджет - 12% і лише 25% - йде в державний бюджет. Відтак ми маємо чітко розуміти, що фінансовий ресурс з обласного бюджету повинні спрямовувати на заклади обласного рівня, яких на Вінниччині 200. Тобто розраховувати на фінансову підтримку з обласного бюджету всім не варто. Для цього бюджетам базового рівня передано фінансовий ресурс – це філософія децентралізації».

За словами Миколи Копачевського, зміни до Бюджетного кодексу України в частині бюджетної децентралізації дали можливість уже за 6 місяців 2015 року додатково отримати фінансовий ресурс у сумі 245,5 млн. грн. проти відповідного періоду минулого року. Зокрема, по єдиному податку – 53,7 млн. грн., по екологічному податку – 42,5 млн. грн., по акцизному податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 101,2 млн. грн., по податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки – 27,7 млн. грн., по платі за надання інших адміністративних послуг – 14,0 млн. грн. та по податку на майно (без плати за землю) – 6,4 млн. грн.

«В умовах бюджетної децентралізації місцевих бюджетів спостерігається ріст надходжень доходів загального фонду бюджету області за 6 місяців 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року по містах обласного значення – на 267,6 млн. грн., районних бюджетах – на 76,7 млн. грн., сільських, селищних, містах районного значення бюджетах – на 87,4 млн. грн. По обласному бюджету надходження доходів загального фонду зменшились на 86,6 млн. грн. По податку на доходи фізичних осіб, який є основним бюджетоутворюючим податком – (більше 53,0% загальних надходжень), надійшло до бюджету області за 6 місяців 2015 року 721,4 млн. грн., що складає 110,0 відсотків до показників, затверджених місцевими радами з урахуванням змін. Понад план надійшло 65,5 млн.грн. Забезпечено виконання зазначених показників усіма містами та районами області» - зазначив Микола Копачевський.

За словами посадовця, порівняно з відповідним періодом минулого року надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджету області збільшились на 116,4 млн. грн., або на 19,2%.

«Крім того, надійшло до бюджету області єдиного податку в сумі 166,5 млн. грн., що становить 128,2 відсотків до планових призначень, затверджених радами на 6 місяців 2015 року. Планові показники виконано по всіх бюджетах районів (міст)» - наголосив Микола Копачевський.

Гарний показник, запевнив директор департаменту фінансів облдержадміністрації і по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників (фіксованому сільськогосподарському податку), який включено до складу єдиного податку. Так, за 6 місяців 2015 року надійшло 27,3 млн. грн., що становить 455,2 % до планових призначень. Планові показники 6 місяців поточного року виконано по всіх бюджетах районів. Одночасно, по окремих районах спостерігається перевиконання річного плану по зазначеному податку більш як у 3 рази. Це в першу чергу стосується м. Хмільник та Могилів-Подільського, Теплицького, Тростянецького, Тульчинського районів.

В свою чергу, керівник виконавчої гілки обласної влади Валерій Коровій , наголосив, що даний податок є важливим для аграрної Вінниччини.

«В нас основна частина усіх бюджетів - це сільські бюджети , і на 90% вони були дотаційними. Тривалий час, туди йшов лише фіксований сільськогосподарський податок, який не мінявся ще з 1998 року. В середньому він становив 6 гривень на гектар. Що можна було зробити за ці кошти у територіальній громаді? Зараз ситуація кардинально змінилася, адже цей податок зріс у 21 раз. На базовому рівні колосальний стимул для розвитку. Крім того, що є інші податки» - підсумував Валерій Коровій.

Позитивом у збільшенні надходжень доходів за словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації - є запровадження акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

«За 6 місяців 2015 року до бюджету області акцизного податку надійшло в сумі 101,2 млн. грн.. За рік ми очікуємо надходження - 220-240 млн.грн.» - підкреслив Микола Копачевський.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Про розвиток ...

КОМЕНТАРІ