На Хмельниччині рятувальники закликають до безпечного святкування Івана Купала

На Хмельниччині рятувальники закликають до безпечного святкування Івана Купала

07.07.15 14:02 0 541
У ніч із 6 на 7 липня відзначається народне свято Івана Купала, яке відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. Більшість із яких відбуваються на водних об’єктах міста та області із залученням великої кількості населення. Сумна статистика свідчить про збільшення випадків загибелі людей на водних об’єктах області з початком купального сезону. З початку 2015 року на водних об’єктах Хмельницької області внаслідок утоплення загинуло 26 осіб, з них 1 дитина. Крім того, у липні на водоймах області знайдені тіла трьох осіб, причина смерті яких наразі встановлюється.

Купатися в Іванів день – звичай всенародний, але в деяких областях селяни вважали таке купання небезпечним, тому що в цей день іменинник – сам водяний, який терпіти не може, коли в його царство лізуть люди, і мстить їм тим, що топить усякого необережного. Тому, щоб уникнути небезпек Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області нагадує, що відпочинок на воді має бути тільки у спеціально відведених й обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Слід уникати води зі швидкою течією та не плавати наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах! Ні в якому разі не можна заходити у воду напідпитку! Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. Якщо ви будете уважними й обережними, відпочинок на воді принесе вам лише радість та задоволення!

Обов'язково в ніч на Івана Купала розпалюється велике багаття, через яке стрибають поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Та залишене без нагляду багаття за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів за лічені хвилини може перерости у неконтрольовану пожежу.

Пам'ятайте! Погано загашене вогнище протягом 3-5 днів приховує в собі небезпеку. Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ