В Житомирській області cеред 1110 пожежних гідрантів,що знаходяться на обліку в обласному центрі,246 у несправному стані

В Житомирській області cеред 1110 пожежних гідрантів,що знаходяться на обліку в обласному центрі,246 у несправному стані

08.07.15 10:23 0 582
6 липня комісія у складі фахівців ДСНС та представників КП «Житомирводоканал» здійснили виїзну перевірку готовності пожежних гідрантів, що знаходяться в обласному центрі. Особливу увагу перевіряючі зосередили на вододжерелах поблизу готельно-ресторанного комплексу «Relax», де 28 червня сталася пожежа. Як повідомлялося раніше, рятувальники вказували на одну з найголовніших проблем, яка ускладнювала гасіння пожежі – відсутність справного вододжерела неподалік від палаючого закладу. У зв’язку з чим вогнеборцям доводилося їздити для наповнення автоцистерн на водоканал.

- На засіданні міської комісії з питань ТЕБ та НС, що відбулося 11 червня розглядалося питання стосовно справності пожежних гідрантів міста, – розповідає начальник частини спеціальної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС Житомирщини Олег Пилипчук. – Цифри, які були представлені на засіданні змушують задуматись над протипожежною безпекою міста. У Житомирі на обліку знаходиться 1110 пожежних гідрантів, серед яких 246 у несправному стані.

Стосовно гідрантів, які розташовані неподалік від комплексу «Relax», перевіряючі дійшли висновку, що використовувати гідранти за призначенням немає змоги. Зокрема, гідрант у пров. Цюрупи, який знаходиться у 10 м від закладу, зміщений та занадто низько опущений. Це унеможливлює встановлення на ньому пожежної колонки та не дозволяє відкрутити пожежним ключем, яким укомплектовані автомобілі вогнеборців. Саме тому цей гідрант використати під час гасіння пожежі неможливо.

Одночасно гідрант, який знаходиться поблизу гуртожитку ЖДТУ, що по вул. Черняховського, 103 б, повернути також не можна ані ключем, ані колонкою. Саму ж колонку встановити можна, але відкрити шток для того, щоб вода почала циркулювати не вдається. Отож і він також потребує відповідного ремонту, який допоможе використовувати гідрант за призначенням. Рятувальники пояснюють, що вони можуть працювати лише з гідрантами, які встановлені відповідно до Держстандартів України.

Досвід гасіння пожеж свідчить, що протипожежне водопостачання є одним із основних факторів успішного гасіння значної кількості пожеж. Згідно із статистикою, кожна п’ята пожежа ліквідовується із використанням пожежних гідрантів та пожежних водоймищ. Через несправні пожежні гідранти та нестачу джерел протипожежного водопостачання велика кількість пожеж ліквідовується із залученням значної кількості пожежної техніки та організації підвозу води. Тому, під час виникнення пожеж завдаються великі матеріальні збитки.

Надзвичайники розповідають, що проблема з придатністю гідрантів та їх технічним станом є болючою для міста вже не перший рік. Гідранти потрібно постійно обслуговувати та ремонтувати, і це компетенція водоканалу. В свою чергу фахівці ДСНС після кожної перевірки інформували керівництво «Житомирводоканал» про наявні недоліки та несправність пожежних гідрантів в обласному центрі.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ