На Хмельниччині 11 липня – Міжнародний день Дністра

На Хмельниччині 11 липня – Міжнародний день Дністра

10.07.15 13:29 0 625
Міжнародний день Дністра відзначається щорічно в другу суботу липня. Так ухвалила 2010 року в Тернополі Басейнова рада Дністра, до складу якої входять представники областей України і Молдови. Річка Дністер відноситься до категорії великих річок і є другою рікою на території нашої держави після Дніпра.

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видо­змінювалася. Перша згадка річки датована V ст. до н.е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське – дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. АмміаномМарцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» – вода, «стрий» – швидкий.

Басейнрічкилежить у межах трьохкраїн: Польщі. України та Молдови. Більшайогочастинарозташована в Україні. Тут річказаймаєзначнучастинутериторій семи областей південно-західноїУкраїни (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Одеськаобласті).

Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон — національних природних парків, заказників, пам'яток природи. Найбільшими заповідниками є «Регіональний ландшафтний парк «Верхньодністровські Бескиди» (Львівська область), «Галицький національний природний парк» (Івано-Франківська область), «Національний природний парк «Дністровський каньйон» (Тернопільська область), «Хотинський національний природний парк» (Чернівецька область), «Національний природний парк «Подільські Товтри» (Хмельницька область), «Нижньодніпровський національний природний парк» (Одеська область).

У Департаменті екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації, Державній екологічній інспекції області та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів розроблені заходи щодо відзначення Дня Дністра, де в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Збережемо Дністер» продовжується Міжнародний конкурс «Барви Дністра». Передбачається проведення науково-пізнавальних екскурсій в дитячих таборах «Шанс», «Бакота», «Лісова пісня» та «Дністровська Чайка» на тему: «Люби і знай свій край», «Дністер – ріка мого дитинства». В межах басейну річки Дністер спільно з громадськістю та молоддю буде проведена акція по очищенню берегів від побутового сміття. Ряд заходів заплановано в НПП «Подільські Товтри», зокрема, - проведення геоботанічних описів прибережно-водної рослинності та зоологічних досліджень в басейні річки Дністер.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині в ДТП ...
Наступна новина: На Тернопіллі програму ...

КОМЕНТАРІ