На Вінниччині розпочинається шостий етап польської акції «Могилу прадіда збережи від забуття» (+фото)

На Вінниччині розпочинається шостий етап польської акції «Могилу прадіда збережи від забуття» (+фото)

11.07.15 15:36 0 629
В області стартує 6-й етап акції «Могилу прадіда збережи від забуття», яку розпочали громадські активісти та представники влади Республіки Польща ще шість років тому.

Основна мета заходу – прибирання та благоустрій могил та кладовищ Вінниччини, де поховані поляки. Адже на теренах нашого краю знаходиться найбільша кількість польських поховань, що залишилися ще із Речі Посполитої. Польський уряд зацікавлений в тому, щоб для вшанування своїх прадідів кладовища були у належному стані.

Акцію ініціювали Управління освіти Нижньосілезійського воєводства при підтримці Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці. З українського боку підтримку надає облдержадміністрація та обласна Рада, а також органи влади тих районів та громад, де відбуваються заходи.

9 липня, у зв'язку зі стартом чергового етапу акції, до обласного центру приїхав Віце-маршалек Нижньосілезького воєводства Тадеуш Самборскі. Разом із Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Кшиштофом Свідереком закордонний гість зустрілися з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм та очільником обласної Ради Сергієм Свитком.

Віце-маршалек повідомив, що цього разу 800 польських волонтерів акції «Могилу прадіда збережи від забуття» планують впорядкувати могили пращурів на 86 кладовищах.

«Я дуже вдячний за ваш підхід до нашого спільного історичного минулого. Хочу виразити подяку за те, що ми можемо проводити дану акцію на теренах області , в рамках якої ми відчуваємо підтримку зі сторони влади на всіх рівнях, починаючи з сільських рад, району і області. Це своєрідна народна дипломатія, яка проводиться польськими дітьми , що долучаються до акції і разом з маленькими українцями впорядковують могилу. У нас важкі часи, але ми оптимісти і рухаємося вперед», - зауважив пан Тадеуш Самборскі.

В свою чергу голова облдержадміністрації Валерій Коровій запевнив Віце-маршалека Нижньосілезького воєводства Республіки Польща, що обласна влада готова забезпечити учасникам акції усіляке сприяння у її проведенні.

«Українці і поляки, це два народи, які дуже по-особливому відносяться до збереження спадщини своїх предків, і тому ця акція дуже позитивно сприймається місцевим населенням. Вінницька область співпрацює з трьома воєводствами Польщі. Але коли ми говоримо про Вроцлав, важливо те, що ми крок за кроком почали вирішувати спільну проблему – збереження пам'яті про наше минуле, реалізовуючи дану акцію на території Вінниччини. Це вселяє про те, що ми, користуючись принципами народної дипломатії, будемо виходи з пропозицією підписати угоду про більш тіснішу співпрацю між воєводством і областю і в інших напрямках. Нажаль, в Україні дуже багато проблем, ми залишилися на певному рівні і не можемо ніяк рухатися вперед. гостро стоїть питання щодо розвитку сільської місцевості. Ті принципи, які декларує Президент і Уряд України спрямовані на децентралізацію влади, розширення повноважень на місцях. І якраз базовим сценарієм є польська реформа місцевого самоврядування. Ми не маємо таких фінансових можливостей, які є у польських друзів, в частині доступів до Європейських фондів. Але ми спостерігаємо значне зростання активності на рівні територіальних громад по вирішенню цілого ряду проблем і в тому числі, які стосуються збереженню цвинтарів і культурної спадщини» – наголосив Валерій Коровій.

На що польський гість зауважив: «Ви для нашого воєводства дуже цікавий партнер. Угода не має бути формальною і в даному випадку важливою передумовою являється дана акція «Могилу прадіда збережи від забуття», адже вона проходить вже шостий рік поспіль».

Для довідки:

Польські учні щорічно жертвують 1 злотий на дану акцію. За ці кошти волонтери відвідують Україну, де впорядковують старі польські кладовища.

Для учнів шкіл Нижньосілезійського воєводства дана акція є великим проявом патріотизму, можливість до пізнання історії свого народу.

В минулому році, незважаючи на важку політичну ситуації в Україні, 500 волонтерів працювали задля цієї мети. Крім того, понад 150 тис. осіб віддали однин символічний злотий на дану акцію.































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ