Михайло Барбара: "Об'єднання територіяльних громад за своїм змістом не є добровільним"

Михайло Барбара: "Об'єднання територіяльних громад за своїм змістом не є добровільним"

11.07.15 15:11 0 778
Проєкт "Перспективного плану об'єднання територіяльних громад Львівщини" – це по суті централізація влади. Про це під час сесії 7 липня 2015 року заявив депутат Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Михайло Барбара.

На думку депутата-свободівця, порушено сам принцип добровільності об'єднань територіяльних громад. "Хто розробляє план? – Обласні державні адміністрації. Хто затверджує перспективний план? – Кабінет Міністрів України. Хто голосує? – Депутати Львівської обласної ради. Порушено сам алгоритм добровільного процесу об'єднання, адже державні адміністрації наділяють судовою владою", – зауважив свободівець.

Також Михайло Барбара висловив свою думку, що податкову реформу варто було би запроваджувати, спираючись на польську модель децентралізації. "Що мають польські органи місцевого самоврядування, які податки? Це лісовий податок, транспортний податок, податок на спадщину, на нерухоме майно, господарський податок, а також податок на доходи фізичних осіб. Але запозичити польський досвід замало, адже для того, щоби ці громади були дійсно спроможні, потрібно сплачувати податки хоча би 50/ 50. Як у Польщі, нам ЕС не надав кошти для проведення технічних реформ, у нас зарплати не досягли загальнодержавного рівня, у нас немає офшорних зон, із яких кошти йдуть на розвиток громад – у Польщі кошти з офшорних зон йдуть у ті місцевості, де зарплати не досягають середнього рівня. В Україні таку европейську практику поки не використовують", – повідомив депутат.

Також свободівець наголосив, що проєкт плану об'єднання територіяльних громад нагадує укрупнення колгоспів, як у період колективізації: "Думаю, що влада це робить для того, щоб відвернути увагу громадськості від проблем, які у нас зараз є в економіці".

Нагадаємо, що 7 липня 2015 року Львівська обласна рада ухвалила "Перспективний план об'єднання територіяльних громад Львівщини". За це рішення під час сесії проголосували 60 депутатів.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Рівному на розгляд ...
Наступна новина: У Хмельницькому ...

КОМЕНТАРІ