Армія повинна складатися з людей,які мислять тверезо,– «Вільний мікрофон»

Армія повинна складатися з людей,які мислять тверезо,– «Вільний мікрофон»

13.07.15 10:08 0 628
Мешканці Західної України та Києва занепокоєні численними повідомленнями волонтерів про те, що в українській армії все швидшими темпами поширюється алкоголізм. На думку людей, побороти пияцтво можна за допомогою комплексу заходів, який включає прискіпливий відбір мобілізованих, посилення дисципліни особового складу, заборону на постачання алкоголю та фахову допомогу психологів, які працюватимуть з бійцями.

Своїми міркуваннями про те, як подолати алкоголізм у лавах української армії, ділились учасники народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK під час знімання програми 4 липня.

Найчастіше пиятику пояснюють важкими психологічними умовами, з якими стикаються бійці. «Про алкоголізм в армії я чула, – каже тернополянка. – Коли хлопці приїздять з АТО, розповідають, що алкоголізм там є, але чи можливо його там подолати? Боротися потрібно, але ми ж не можемо собі уявити, поруч з яким жахом вони знаходяться цілодобово».

«Ми знаємо, що ще при радянській армії не могли подолати алкоголізм, – нагадав літній прикарпатець. – А що в армії зараз зробити, тим більше коли вони вже із зброєю, для них є виправдання для своєї совісті і для їх оточуючих, що він там кожний день під кулями. Там уже спиваються навіть ті, що не було пияками. Волонтери уже давно били тривогу , що не можна передавати алкоголь, бо хто передає спиртне – робить ведмежу послугу солдатам на лінії фронту».

«С солдатами должны работать грамотные психологи, – сказав мешканець столиці. – Мне кажется, что тут просто есть некое ощущение обманутости. Они видят, как во время войны, когда они многие из них гибнут, в то же самое время работают ночные клубы, где люди развлекаются и сорят деньгами. Мне кажется, вот эта обида, это чувство социальной несправедливости человека толкает на то, чтобы искать утешение в стакане».

«Можливо, ця проблема недостатньо контролюється у Збройних Силах. Просто за цим не спостерігають , або дозволяють, і відповідно, це породжує ще більше. Коли солдати опиняються на полігоні і бачать, що іншим можна пиячити, то відповідно це також їх схиляє. Я вважаю , що має бути більше контролю за ввезенням спиртного, і проблема зникне», – припустив чоловік у Рівному.

Частина народних ораторів закликає насамперед звернути увагу командирів на дисципліну у ЗСУ. «Тут потрібен комплекс жорстких заходів по контролю за солдатами, офіцерами. Офіцери повинні показати приклад своїм підлеглим, не пити, вести здоровий спосіб життя, щоб усі інші на них могли рівнятися», – запропонував хлопчина з Ужгорода.

«Перш за все, має бути дисципліна – це основа будь-якого війська, – підтримав його ровесник у Львові, – тому алкоголізм можна подолати посиленням дисципліни, і в першу чергу серед керівників».

Понад те, на думку громади, узалежнених від алкоголю варто відсіювати ще на етапі медичної комісії. Адже таких людей потрібно спочатку вилікувати.

«Я раніше думала, що це можна палицею вибити, але ні, це ж хвороба, – переконана тернополянка. – Мені здається, що такі люди не повинні взагалі бути в армії, є ж у нас комісії медичні, от нехай обстежують і лікують».

«Армія повинна складатися з людей, які свідомо мислять. Якщо вони беруть в армію хлопців залежних, а вони там вип’ють чарчину лишню, який толк буде? Якщо вони кажуть, що ми повинні підтримувати нашу країну, бути патріотами, то для чого беруть до лав тих людей, які без того алкоголю не можуть мислити свідомо?» – обурювався лучанин.

«Наши солдати поставлены в очень жесткие условия. Думаю, что нужны психологи, и нужно поднимать уровень культуры – предлагать им альтернативу. Надо дух поднимать, чтоб люди понимали, что пьяный солдат – это мертвый солдат, алкоголь делает человека уязвимым» – підсумувала чернівчанка.

А вже завтра, 11 липня, триватимуть чергові знімання «Вільного мікрофону» ZIKу. Трибуна справжньої свободи слова працюватиме з 13:00 до 15:00 за адресами: Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові, Чернівці – Центральна площа.

«Питання тижня» 11 липня звучатиме так: «Чи ви готові довіряти новій поліції?»

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Виставка-протест проти ...
Наступна новина: Рівненська міліція ...

КОМЕНТАРІ