Єгипет і світ попрощався з легендою світового кіно Омаром Шаріфом

Єгипет і світ попрощався з легендою світового кіно Омаром Шаріфом

13.07.15 11:55 0 581
Єгипет попрощався з легендою світового кіно Омаром Шаріфом, який помер у п'ятницю у віці 83 років в каїрському шпиталі.

Про це повідомляє ТАРС з посиланням на видання «Аль-Масрі аль-Яум».

Похорон відбувся на кладовищі Сейида Нафиса. Заупокійна служба пройшла в мечеті Тантауї в п’ятому окрузі єгипетської столиці.

Як розповів колишній міністр старовини АРІ Заха Хаввас, знаменитий актор, який страждав хворобою Альцгеймера, «згасав на очах». «Я відвідав його тиждень тому. Психічний стан Омара було вкрай важким. Він відмовлявся приймати їжу», – зазначив екс-міністр, який був його давнім другом.

«Важкою втратою для всього світового мистецтва» назвала кончину Шаріфа зірка єгипетської естради Юсра. «Не тільки творче співтовариство, а й усе людство втратило великого майстра і гуманіста», – зазначила співачка. За словами єгипетської акторки Наді Лютфі, що зіграла в багатьох фільмах з Шаріфом, «звістка про його смерть потрясло єгиптян, які завжди пишалися Омаром». «Це чорний день в нашій історії», – сказала вона.

Єгипетський актор двічі ставав володарем кінопремії «Золотий глобус», у тому числі за роль доктора Живаго в екранізації однойменного роману Бориса Пастернака в постановці режисера Девіда Ліна (Doctor Zhivago, 1965). Він був номінований також на «Оскар» за роль другого плану у фільмі «Лоуренс Аравійський» (Lawrence of Arabia, 1962).

Всесвітню популярність принесла акторові музична комедія «Смішна дівчина» (Funny Girl, 1968), де він зіграв зі співачкою Барброю Стрейзанд. Визнаними шедеврами кінематографа за участю Омара Шаріфа стали також «Падіння Римської імперії» (The Fall of the Roman Empire, 1964), «Чингіз Хан» (Genghis Khan, 1965), «Ніч генералів» (The Night of the Generals, 1966), «Че!» (Che!, 1969), «Золото Маккенни» (Mackenna’s Gold, 1969) та багато інших.

Шаріф знявся більш ніж в 70 картинах. Його поява в єгипетських телесеріалах, драматичних спектаклях і комедіях неодмінно приносило їм успіх, як, втім, і участь в радіопостановках. У 2013 році на екрани вийшла французько-марокканська стрічка «Розгойдай касба» (Rock the Casbah). Ця сімейна мелодрама стала останньою його роботою.

Рідним містом Шаріфа була Олександрія. Він народився у християнській католицькій родині Шальхуб, що перебралася до Єгипту з Лівану. Батьки назвали сина Мішелем. Згодом він узяв собі сценічний псевдонім Омар Шаріф. Його дебютом був фільм «Сліпуче сонце» за участю Фатен Хамам, зіркою в ті роки на арабському кіноекрані. Знятися в картині Шаріфа запросив його друг, знаменитий єгипетський режисер Юсеф Шахін. Омар і Фатен полюбили один одного з першого погляду. Щоб одружитися на акторці – мусульманці, Шаріф прийняв Іслам. Згодом, однак, він зазначав у своїх мемуарах: «Коли я цілував жінок в губи, я ніколи не питав про їх віросповідання».

Шлюб розпався через 14 років, коли Шаріф підкорив Голлівуд. Примітно, що їхній син – Тарек у віці восьми років зіграв юного Юрія в «Докторі Живаго». За визнанням самого актора, Фатен назавжди залишилася його єдиною любов’ю. Як пише газета «Орьян-жур», тепер дві єгипетські зірки знову з’єднаються на небі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Проскурня: образ Нігояна ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ