Освятили пам'ятний знак на місці вбитих під час "Волинської трагедії" майже 2-х тисяч українців

Освятили пам'ятний знак на місці вбитих під час "Волинської трагедії" майже 2-х тисяч українців

13.07.15 11:49 0 794
11 липня 2015 року з ініціативи Волинської обласної організації ВО "Свобода", Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура та Луцької міської ветеранської Спілки політв'язнів і репресованих відбулося освячення пам'ятного знаку на місці масового розстрілу українців у лісовому урочищі поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині. У серпні 1943-го тут загинуло близько двох тисяч українців, три чверті яких – мирні жителі.

Чин освячення та панахиду на місці масової загибелі жертв "Волинської трагедії" влітку 1943 року – українських повстанців та мирних беззбройних мешканців – здійснили священики УПЦ Київського патріархату на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом.

У заходах узяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик, депутат обласної ради від ВО "Свобода" Микола Давидюк, заступник голови Ківерцівської районної ради свободівець Ігор Космина, куратор Ківерцівської районної організації ВО "Свобода", заступник голови Волинського обласного комітету гуманітарного забезпечення війська Анатолій Пушкін, боєць "Легіону Свободи" Анатолій Король, представники громадських організацій і наукових кіл, а також двоє ще живих свідків тих трагічних подій – 95-річний Мусій Пащук із села Гораймівка Маневицького району та 87-річна Віра Шуляк із села Гайове Ківерцівського району.

Як зауважив Олександр Пирожик, надзвичайно важливо взяти адекватні уроки з "Волинської трагедії", спровокованої з Кремля: "Маємо усвідомити, що в нас із поляками – спільний геополітичний ворог. Саме Росія, яка нині розв'язала неоголошену війну з Україною, і була головним винуватцем українсько-польського протистояння. поляки підтримують Україну у війні з Росією. А в ті роки українці змушені були боронити свою землю і свої родини від багатьох окупантів, які на них зазіхали, – німців, поляків, росіян... Історія показує, що нерідко вони об'єднувалися в боротьбі проти українців. Яскравий приклад – трагедія поблизу Гайового, що є однією з найдраматичніших сторінок "Волинської трагедії".

Як свідчать історики, драматизм трагедії поблизу села Гайового підсилюється тим, що у збройну сутичку між польськими та українськими вояками, які прибули сюди для захисту від грабіжницьких нападів мирного українського населення, втрутилися "червоні" партизани, у яких поляки запросили допомоги. Вони зайшли до українців з тилу й почали стріляти їм у спини. Під перехресним вогнем у цьому пекельному "котлі", за підрахунками дослідників, було знищено понад 430 українських повстанців та близько 1500 беззбройних українців із числа мирних жителів.

"Совєцька пропаганда намагалася стерти з пам'яті українців навіть згадку про цю трагедію, яка забрала життя мешканців більше десяти українських поселень. Такі поселення, як Юзефин, Софіївка, Яромель, Єзьорський Майдан, Пшебраже, Добре та інші – ліси, чагарники й поля. Донедавна не було відоме й точне місце масового розстрілу українців. Тепер ми ліквідовуємо цю "білу пляму" історії. Окремо дякую працівникам лісового господарства, яке очолює наш побратим-свободівець Василь Мазурик, керівнику ДП "Ківерцівське лісове господарство" Віктору Сахнюку, які облаштувати сюди під'їзні шляхи, встановити пам'ятний знак і облагородити прилеглу територію", – додав Микола Давидюк.

Проїжджаючи повз польський цвинтар поблизу Гайового, українці також поклали вінок пам'яті та помолилися за упокій душ усіх жертв Другої світової війни.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернівцях урочисто ...
Наступна новина: Проскурня: образ Нігояна ...

КОМЕНТАРІ