На Вінничині рекомендації Держсанепідслужби як убезпечити себе від отруєнь побутовим хімічними засобами

На Вінничині рекомендації Держсанепідслужби як убезпечити себе від отруєнь побутовим хімічними засобами

15.07.15 12:07 0 618
Побутові хімічні засоби увійшли у наше щоденне життя. Вони полегшують домашню працю, однак при їх використанні необхідно дотримуватись визначених заходів безпеки. Якщо зневажати простими правилами, хімічні засоби можуть стати причиною нещасних, а часто і трагічних випадків.

Перш за все дотримуйтесь правил зберігання засобів побутової хімії. Не переливайте їх у посуд з-під харчових продуктів, не тримайте їх на кухні, у холодильнику, у шафах із посудом або харчами. Особливо ретельно слідкуйте за тим, щоб ці засоби не потрапили до рук дітей. Частою причиною отруєння побутовими хімікатами стає перевищення використання рекомендованої дози речовини або не використання засобів індивідуального захисту (респіратор, рукавиці).

Найрозповсюдженіші отруєння засобами для знищення комах (інсектицидами), миючими засобами. Ці речовини мають різну ступінь токсичності.

Миючі засоби, наприклад, пральні порошки, засоби для миття скла, раковин, як правило, не викликають тяжкого отруєння. Їх дія обмежується подразненням слизової оболонки шлунково-кишкового тракту або шляхів дихання, чи то алергічними реакціями (чхання, сльозотеча, закладення носа). Проте останнім часом набувають популярності і агресивніші засоби.

Найнебезпечніші - інсектициди, які містять у собі фосфорорганічні з'єднання (ФОС): хлорофос, карбофос, дихлофос. Вони здатні швидко викликати тяжкі отруєння, при порушенні правил їх використання.

Перші симптоми отруєння засобами побутової хімії - блювота, пронос, сильна пітливість, задуха, утруднене дихання. У найважчих випадках людина втрачає свідомість. А при вдиханні їх токсичність проявляється головним болем, запамороченням, нудотою.

Допоміжні засоби для підтримки чистоти у домі, як оцтова есенція, що використовується у побуті (70-80% розчин оцтової кислоти): при потраплянні на шкіру або слизові оболонки, викликає хімічний опік, страждають нирки і печінка. Тяжкі опіки травного тракту можуть призвести до інвалідності, оскільки призводять до утворення рубцевих звужень стравоходу та шлунку, що порушує прохідність їжі. Травми від таких опіків вимагають складних відновлювальних операцій.

Вживання всередину нашатирного спирту викликає отруєння. Траплялись випадки потрапляння до ротової порожнини рідини, коли хворому у непритомному стані підносять до носу не тампон, змочений нашатирним спиртом, як це потрібно, а відкритий флакон. Наслідком такої необачної поведінки стає опік.

Якщо хімічна речовина потрапила до організму, слід викликати швидку допомогу і обов'язково вказати, чим саме спричинене отруєння. За перших ознак отруєння хімічними речовинами необхідно не зволікати і негайно звертатись по медичну допомогу.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Расшифровка анализов

КОМЕНТАРІ