Що означає біль в грудях?

Що означає біль в грудях?

16.07.15 16:06 0 1678

Біль в районі грудної клітки може бути одним із симптомів гострих або хронічних захворювань, які потребують оперативного хірургічного втручання або термінової госпіталізації. Больові відчуття такого роду можуть проявляти себе або посилюватися як при вдиху, так і при натисканні на ребра. Розглянемо передумови для виникнення болі в грудях більш докладно.

Причини болю в середині грудної клітки при вдиху

Болі в області грудної клітки в офіційній медицині іменуються міжреберною невралгією. Вона виникає внаслідок здавлювання або роздратування нервових корінців, що йдуть від хребта до ребер, проявляє себе при вдиху, різкій зміні положення тіла, чхання, кашлю. Невралгія може бути обумовлена переохолодженням, порушенням обміну речовин, остеохондрозом, патологіями грудного відділу хребта, хворобами травної та серцево-судинної систем, пневмонією або плевритом, підвищеним тонусом м'язів грудей або спини.

Причини болю в середині грудної клітини при натисканні

Якщо при натисканні біль посилюється або напад поновлюється, можна говорити про запальний процес в реберно-хрящової зчленуванні. Але найчастіше причиною є удари, тривалий кашель, фізичне перенапруження, що призвело до скупчення молочної кислоти в м'язах. Не багатьом відомо, що цукровий діабет так само часто супроводжується подібними симптомами. Тому діабетики часом навіть не здогадуються про свою хворобу, в той час як рівень цукру в крові стрімко наближається до критичної точки.

Біль в міжребер'ї у поєднанні з болем у спині

Біль у грудях, «віддає» в спину в поєднанні з задишкою, аритмією і зниженням артеріального тиску - явна ознака тромбоемболії легеневих артерій. Це захворювання викликане тромбом в артерії. Інфаркт міокарда так само супроводжується вищеописаними симптомами.

Що робити до приїзду лікаря?

При наявності підозри інфаркту міокарда слід негайно викликати лікаря, до його приїзду можна прийняти болезаспокійливий засіб або зробити ін'єкцію нітрогліцерину. Якщо біль у грудях викликана проблемами з травленням, необхідно обмежити прийом їжі до уточнення діагнозу.

Лікування

Крім основного курсу лікування, призначеного фахівцем, необхідно вести здоровий спосіб життя і навчитися швидко знімати м'язові спазми. У цьому допоможуть спеціальні вправи для розслаблення м'язів спини і грудей. Ці ж вправи є профілактикою міжреберної невралгії.

Вправи

  • Початкове положення: ноги на ширині плечей, руки за потилицею. Виконуйте по черзі плавні нахили в бік, спочатку вліво, після вправо. Перебуваючи в тому ж вихідному положенні, виконуйте повороти корпусом, не повертаючи при цьому таз. Вправу повторити 10-20 разів. Ляжте на живіт, витягніть руки вздовж тулуба і спробуйте підняти одночасно голову і ноги. З цією вправою не варто старатися, 5-8 разів - достатньо.
  • Ляжте на спину і піднімайте зігнуті в колінах ноги, намагаючись дотягтися до носа. При виконанні цієї вправи голова і корпус тіла повинні бути нерухомі.
  • Присідання. Виконувати з прямою спиною, взявшись руками за спинку стільця. 20-30 разів буде цілком достатньо. Ця вправа, крім допомоги в боротьбі з болем у грудях, додасть приємну форму вашим стегнах і сідницям.
  • Вільне висіння на турніку відмінно розслаблює м'язи грудного відділу хребта, висіти потрібно щодня, кілька підходів по 1-2 хв.
  • Тренування діафрагми. Набрати в легені якомога більше повітря, затримати дихання на 2-3 секунди і плавно видихнути невеликими порціями. Для виконання наступної вправи потрібно встати у дверному прорізі, взятися руками за верхню планку, а напівзігнуті лікті опертися про бічні сторони дверей. У цьому положенні прогнутися вперед, закинувши голову назад. Повторити 10-20 разів. У положенні сидячи скласти долоні разом і здавити їх якомога сильніше протягом 20-30 секунд, напружуючи м'язи грудей. Потім підійти до дверного отвору і повторити попередню вправу, тим самим розслабивши напружені ділянки.

Висновок

Біль у грудях не раз турбував кожного з нас, але не всі надають цьому належного значення. Проте вчасно поставлений діагноз скорочує час і кошти, витрачені на лікування. Іноді своєчасний виклик швидкої допомоги при невралгії рятує пацієнту життя. Для профілактики захворювань, що викликають біль в середині грудної клітини необхідно регулярно здійснювати прогулянки, робити ранкову зарядку.
А в разі раптового поновлення симптомів, важливо якомога швидше звернутися до лікаря.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Чернівці: Вулицю Степового ...

КОМЕНТАРІ