«Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» (+фото)

«Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» (+фото)

17.07.15 08:56 0 622
Під такою назвою, 15 липня, в приміщенні філії Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва, відбулося засідання «круглого столу» щодо реалізації заходів спільного із Світовим банком інвестиційного субпроекту, метою якого є зниження смертності хворих Вінницької області від серцево-судинної патології.

Участь у засіданні взяли директор Департаменту охорони здоров'я та курортів облдержадміністрації Тетяна Бабій, заступник директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Надія Марусяк, зав. кафедрою пропедевтики внутрішньої медицини Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова Юрій Мостовий, а також лікарі та спеціалісти міських та обласних медичних установ.

Організаторами даного субпроекту є: Департамент охорони здоров'я та курортів облдержадміністрації, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, Департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради, Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради при активній участі, допомозі та співпраці із Вінницьким національним медичним університетом.

Розпочинаючи засідання Тетяна Бабій поінформувала присутніх щодо епідеміологічної ситуації в області перебігу серцево-судинних захворювань.

Окрім того вона відмітила, що позитивним є те, що в області видано два розпорядження голови облдержадміністрації один з яких від 27 травня 2015 року № 328 «Про утворення Групи управління субпроектом з впровадження проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей». Головою даного проекту визначено першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка. Передумовою проекту було заключення угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 19 березня 2015 року.

За словами Тетяни Бабій, метою субпроекту, робота із впровадження якого почалася ще у 2013 році, є скорочення смертності спричиненої гострими станами серцево-судинних захворювань (серцевих нападів та ішемічної хвороби) шляхом підвищення ефективності меддопомоги вторинного рівня: «Підґрунтям обрання даного Субпроекту стали серйозні проблеми з наданням медичної допомоги хворим з захворюваннями серцево-судинної системи — особливо ішемічної хвороби серця (ІХС) та інфаркту міокарду населенню Вінниччини».

За її словами, в області загальна захворюваність хворобами системи кровообігу становить 6231,0 на 10 тисяч населення, по Україні - 5839,0. Показник по області на 6,3% перевищує показник по Україні.

Щороку у області від ішемічної хвороби серця помирає понад 15 тис. хворих ішемічною хворобою серця та 230 - 250 хворих інфарктом міокарду. Протягом кожного року реєструється 18,1 -17,1 тис. хворих гострим коронарним синдромом, у 2,0 2,5 тис хворих ефективність медикаментозної терапії є неефективною, відбуваються повторні серцеві напади, які спричиняють смертність 650 -700 осіб.

Однією з причин високого рівня смертності та низької якості надання медичної допомоги є наявність в області одного закладу з обмеженими ресурсами по наданню допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями — багатопрофільна лікарня м. Вінниці, в якій наявна єдина ангіографічна установка та обмежений кадровий потенціал.

Пропонований Субпроект дозволить створити на Вінниччині умови для зниження рівня смертності, скорочення терміну перебування хворого на ліжку та раннього відновлення працездатності хворих з серцево-судинною патологією за рахунок впровадження новітніх методів лікування.

Як повідомила Тетяна Бабій, проект планується впроваджувати за рахунок коштів позики Світового банку у обсязі 32,85 млн. дол. США та співфінансування за рахунок коштів бюджету у обсязі 3,75 млн. дол. США. Для впровадження Субпроекту МОЗ України підписано Субсидіарну угоду між Вінницькою обласною державною адміністрацією, Вінницькою міською радою (угода № 19 від 13.05.2015р.).

Замовником будівництва Вінницького регіонального клінічного лікувально- діагностичного центру серцево-судинної патології є Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради.

У реалізації Субпроекту братимуть участь центри первинної медико-санітарної допомоги, центральні районні лікарні, лікарні інтенсивного лікування, лікарні планового лікування, міські лікарні, обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики. Поточний контроль за реалізацією Субпроекту здійснюватиме Департамент охорони здоров'я та курортів Вінницької облдержадміністрації, група управління Субпроектом (створена розпорядженням Вінницької ОДА № 328 від 27.05.2015р.).

Одним з першочергових завдань Субпроекту є необхідність зміцнення управління потоками пацієнтів з гострими серцево-судинними захворюваннями шляхом оптимізації поточного маршруту пацієнта, забезпечення дотримання локальних клінічних протоколів та формування електронного реєстру пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями.

«Наступний крок - зміцнення якості вторинної медичної допомоги та ефективності лікування шляхом концентрації технологій та підвищення навичок медперсоналу. В рамках Субпроекту 01.07.2014 року створено регіональний Центр серцево-судинної патології за рахунок реорганізації існуючого кардіологічного відділення міської клінічної лікарні №1 м. Вінниці. Надалі планується побудувати новий корпус регіонального Центру серцево-судинної патології, забезпечити його обладнанням для визначених видів досліджень та лікування, забезпечити Центр відповідними витратними матеріалами», - відмітила директор Департаменту охорони здоров'я та курортів ОДА.

Так, вона зауважила, що для досягнення окреслених завдань Субпроекту буде здійснюватись управління процесом та проведення моніторингу результатів, яке включає в себе розробку критеріїв оцінки якості лікування.

Крім того, окремим компонентом Субпроекту є інформаційно-освітні програми для медичного персоналу та пацієнтів. Забезпечення даного процесу передбачає матеріально-технічне забезпечення центру здоров'я, тренінгових центрів, інформаційно-аналітичного центру медичної статистики.

«Отже, спільні зусилля усіх компонентів Субпроекту забезпечать успішну його реалізацію та призведуть у результаті до скорочення смертності спричиненої гострими станами серцево-судинних захворювань (серцевих нападів та ішемічної хвороби) та наближення висококваліфікованих та якісних медичних послуг до всіх верств населення», - підкреслила Тетяна Бабій.

В ході засідання присутні заслухали доповідь Володимира Федика на тему цілей та завдань субпроекту, а також доповідь проф. Юрія Мостового щодо сучасних підходів до первинної та вторинної профілактики уражень серцево-судинної системи. По закінченню обговорення та підведення підсумків учасники «круглого столу» прийняли відповідну резолюцію.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Почему стоит поехать на ...
Наступна новина: У Львові у Трускавці ...

КОМЕНТАРІ