В Чернігівській області які перепони очікують рятувальників під час гасіння пожеж на ринках

В Чернігівській області які перепони очікують рятувальників під час гасіння пожеж на ринках

17.07.15 14:38 0 605
16 липня у Чернігові фахівці обласного Управління ДСНС України спільно з журналістами змоделювали ситуацію ніби у робочий час на Центральному та Привокзальному ринках виникли загоряння і на їх гасіння прибули пожежно-рятувальні підрозділи. Для проведення такого заходу денна пора була обрана не випадково, адже до цього реальні пожежі виникали на ринках міста переважно вночі або вранці, коли тут не було людно. Це давало рятувальникам хоч-якусь можливість проїхати між торговими рядами до осередку горіння.

ж ми побачили зовсім протилежну ситуацію. Вдень продавці розміщують свій товар не тільки на прилавках, але й на 1-1,5 м попереду і навпроти них. Крім того, деякі люди хаотично ставлять лотки та ятки у міжрядді. Як результат, по старій території Центрального та по всьому Привокзальному ринкам навіть важко пройти, а проїхати тут безперешкодно екстреним службам взагалі неможливо. Це значно затримує час їх прибуття у випадку пожежі чи іншої надзвичайної події.

Друга проблема пов’язана з протипожежним водопостачанням. Чомусь багато людей вважає, що запасу води у пожежному автомобілі повинно вистачати надовго. В дійсності це не так. Найпоширеніший вид цистерни має ємність 2350 л, а мінімальна витрата води при найслабшому режимі роботи одного ствола складає 2 л/сек. Провівши нескладний математичний розрахунок, отримаємо час закінчення запасу води максимум через 20 хвилин. І це за умови гасіння пожежі, що не набула значних розмірів. У випадку коли палає, скажімо, житловий будинок, виробнича чи торгова будівля і для їх гасіння вже необхідно використовувати кілька стволів, то й час спустошення цистерни зменшується у 2-3 рази. Вважаємо, що це і є приводом коли окремі люди говорять: «пожежники приїхали на гасіння без води».

Для того, щоб рятувальники мали можливість поновлювати витрачений в ході гасіння запас води, у населених пунктах розміщують пожежні гідранти та водойми. Разом з тим, на територіях Привокзального та Центрального ринків пожежні гідранти відсутні. Як результат, у випадку пожежі рятувальникам доведеться додатково витратити час на прокладання близько сотні метрів ліній водопостачання від пожежних гідрантів, що розташовані на сусідніх вулицях. При цьому вогонь завдасть не тільки додаткові матеріальні збитки, але може створити загрозу життю людей.

З цим слід зазначити, що на Центральному ринку колись були пожежні гідранти, але згодом їх заасфальтували. Поновити протипожежне водопостачання керівництво ринку обіцяє до кінця поточного року.

Юрій Бреус,

начальник Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Запорная арматура

КОМЕНТАРІ