Відбулося підписання угоди про співробітництво між Луцькою міською радою та Товариством Четвертого Червня

Відбулося підписання угоди про співробітництво між Луцькою міською радою та Товариством Четвертого Червня

19.07.15 09:50 0 640
Між Луцькою міською радою та Товариством Четвертого Червня (Республіка Польща) відбулося підписання угоди про співпрацю у рамках реалізації проекту “Нове зерно”.

Участь у заході взяли перший заступник міського голови Тарас Яковлев, секретар міської ради Сергій Григоренко, представники структурних підрозділів міської ради.

Польську сторону представляли Збігнєв Буяк – Віце-голова Товариства Четвертого Червня, лідер Солідарності та демократичної опозиції; Тереза Півнік – голова Товариства Четвертого червня; Артур Тусіньські – бурмістр міста Подкова Лєсна; члени Товариства, Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи.

Вітаючи поважних гостей, перший заступник міського голови Тарас Яковлев подякував за візит, наголосив, що зараз з польською стороною реалізовується шість спільних проектів, близько 40 вже реалізовано. “З Товариством Четвертого червня маємо можливість працювати з кадровим потенціалом. Підписання угоди про співпрацю підтверджує, що спільна робота тільки розпочинається. Це дасть можливість Луцьку швидше інтегрувати в Європейський Союз, а присутність у залі польських колег ще раз підтверджує, що ми — друзі”, - додав він.

Збігнєв Буяк – Віце-голова Товариства Четвертого Червня розповів присутнім про історію назви організації, “адже 4 червня 1989 року у Польщі було підписано угоду, яка символізувала перемогу демократії над системою і якою ми взяли на себе зобов'язання реформувати наш край”. Тож Збігнєв Буяк висловив сподівання, що й українські реформи дадуть свій позитивний результат.

Секретар міської ради Сергій Григоренко зазначив, що “є два народи: поляки і литовці, які розуміють нас найбільше, бо були під окупацією Росії”. Тож подякував польській стороні за зусилля, які вони прикладають, щоб Україна швидше була в Європейському Союзі. Наголосив, що програма “Нове зерно” дозволяє молодим людям до 35 років, які не займають керівні посади, але мають значні досягнення у роботі, побачити найкращі європейські практики на зразках самоврядування Польщі. Такі стажування сприятимуть підвищенню рівня працівників Луцької міської ради.

Після підписання угоди, до сприсутніх звернувся Артур Тусіньські – бурмістр міста Подкова Лєсна, який сказав, що Польща вже 11 років у ЄС, це великий плюс для польського народу. “Тож все у ваших руках, все залежить від вас. Маю надію, що все у вас удасться, і ви будете радіти від того, як розвивається ваша держава”, - побажав українській стороні Артур Тусіньські.

На завершення урочистостей сторони обмінялися символічними подарунками.

Довідково. Програма «НОВЕ ЗЕРНО» - це соціальна ініціатива, метою якої є запровадження демократичних, прозорих стандартів у функціонуванні органів місцевого самоврядування в Україні. Відповідальними за реалізацію Програми будуть: з польського боку – ініціатор Програми Товариство 4 червня та партнерські гміни в Республіці Польща, з українського боку – органи місцевої влади Волинської області.

Відповідно до правил Програми, приєднання до неї інших районів України відбуватиметься за участі місцевих діячів, що називатимуться Сіячами; вони промуватимуть та популяризуватимуть нові ідеї та стандарти у своїх сферах та, мовою метафори, ніби засіватимуть «нове зерно».

Сіячі – це особи, визначені органом місцевого самоврядування, громадськими організаціями, місцевими товариствами з України, які в ході студійних візитів стажуватимуться в муніципалітетах партнерських гмін у Польщі. В рамках студійних візитів Сіячі вивчатимуть принципи та практики функціонування місцевого самоврядування у Польщі.

Завданням Сіячів буде заохочення до впровадження змін у діяльність органів влади та інституцій, до обміну знаннями з представниками інших структур, до самостійного пошуку нових рішень у сфері співпраці між жителем та владою міста. Роль Сіяча полягає у створенні нової якості у своєму власному середовищі, водночас надихаючи на розвиток громадянського суспільства.

Проект «НОВЕ ЗЕРНО», завдяки залученню до його реалізації українських діячів, має вагомі шанси щодо реального впливу на пришвидшення модернізації та розвитку місцевих громад, а в подальшому на пришвидшення вступу України до Європейського Союзу.

Обмін досвідом щодо процесу трансформацій у Польщі є можливістю встановлення тісних, дружніх відносин між громадами Польщі та України.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Проект "Рівне. Літо. ...

КОМЕНТАРІ