Чернівці: Дорога ціна за «конвертовану» зарплату

Чернівці: Дорога ціна за «конвертовану» зарплату

21.07.15 13:30 0 792
На жаль, такі негативні явища, як використання роботи незареєстрованих найманих робітників, виплата заробітної плати в «конвертах», або в розмірі, нижче за законодавчо встановлений мінімум, залишаються актуальними, оскільки від «тіньових» розрахунків втрачає бюджет, а через непоінформованість і низький рівень свідомості дорогою ціною платять і самі наймані робітники.

Перш за все, вони позбавляються соціальної захищеності у разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності і пологів. Також не проводяться страхові виплати у разі настання нещасного випадку на виробництві, нелегальні працівники не отримують в повному об'ємі допомоги по безробіттю у разі скорочення, вони беззахисні перед працедавцем – у разі конфлікту або травматизму, у них немає доказів того, що вони дійсно працювали на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця.

Крім того, таким працівникам не нараховується трудовий стаж, з їх заробітної плати не відраховуються пенсійні внески, які в майбутньому негативно позначаться на розмірі трудової пенсії, їм складно отримати банківський кредит.

Протягом першого півріччя 2015 року працівниками ДПІ у м.Чернівцях проведено 17 перевірок суб'єктів господарювання – юридичних осіб з питання нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб. За результатами перевірок донараховано всього 578,3 тис. грн.( в тому числі 342,5 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 235,8 тис.грн.).

Крім того, було проведено 11 перевірок по питанню виплати заробітної плати «в конвертах», за результатами яких додатково донараховано всього 83,9 тис.грн. (в т.ч. ПДФО на загальну суму 37,1 тис.грн., ЄСВ – на суму 43,5 тис.грн., військового збору – 1,5 тис.грн.)

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях з метою упередження випадків виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого мінімального рівня, співпрацює з органами місцевого самоврядування, запрошуються на постійні комісії керівники підприємств, в яких працівникам нараховано (виплачено) доходи нижче законодавчо встановленого розміру.

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, але не оформляють трудових відносин відповідно до вимог чинного законодавства, несуть відповідальність у вигляді штрафу.

Отож, перш ніж взяти на роботу трудового нелегала, кожному роботодавцю треба врахувати, що контролюючі органи у випадку виявлення факту виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків мають право застосувати штраф (згідно з ст.265 Кодексу законів про працю) у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, тобто 36,5 тисяч гривень.

Крім цієї суми штрафу, яку сплатить суб'єкт господарювання, на його керівника чи підприємця-порушника очікує адміністративний штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян, тобто — від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Нагадуємо, що посилення відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці передбачено змінами до Кодексу законів про працю відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що у випадку одержання інформації про ухилення від оподатковування виплаченої найманим працівникам (у тому числі без документального оформлення) заробітної плати, про неукладання трудових договорів, податківці мають право на проведення позапланової документальної виїзної перевірки діяльності такого роботодавця – платника податків, на підставі пп.78.1.13 п.78.1 статті 78 Податкового кодексу України.

Просимо небайдужих громадян повідомляти про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ