Волинська область: рятувальники докладають максимум зусиль,аби попередити пожежі у лісових масивах області

Волинська область: рятувальники докладають максимум зусиль,аби попередити пожежі у лісових масивах області

21.07.15 12:27 0 625
Основною проблемою екосистем влітку були і залишаються лісові пожежі, винуватцем яких є людина. Піклування про лісові багатства та збереження - завдання кожного з нас.

Саме з метою запобігання виникнення пожеж в лісах працівники управління ДСНС України у Волинській області спільно з представниками управління лісового господарства, міліції продовжують проводити рейди по місцям масового відпочинку людей в лісах, під час яких відпочиваючим роз’яснюють правила поведінки у лісі, розповідають про небезпеку розведення багаття в лісових масивах та заборону їх розведення у хвойних лісах.

Так, 20 липня на території Забродівської сільської ради Ратнівського району рятувальники організували профілактичний рейд. У ході його проведення фахівці Служби Порятунку «101» акцентували увагу сільських мешканців на суворому дотриманні правил пожежної безпеки в екосистемах, наголосили на забороні та небезпеці спалювання залишків рослинності, розкладання багаття у лісі, на торфополях, поза межами рекреаційних зон.

Учасники рейдової групи розповсюджували листівки упереджуючого характеру «Правила безпеки: в лісі, на торфовищах, під час грози» та «Не допустіть пожеж в екосистемах!», де окрім правил пожежної безпеки, надруковані і витяги зі статей Кодексу України про адміністративні правопорушення («ст. 77-1 Самовільне випалювання рослинності або її залишків» та Кримінального кодексу України «стаття 245 Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу»).

Управління ДСНС України у Волинській області закликає громадян неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо - в лісових зонах.

Якщо вже так сталося, що Ви опинилися в осередку пожежі, то:

* не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом.

* з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню.

* якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте шаром повітря, що знаходиться низько над поверхнею землі, тут воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини.

* Загасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами.

* Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу. Особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів.

* Після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі. При сильному задимленні використовуйте для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’ятишарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).У разі виникнення симптомів отруєння продуктами горіння необхідно негайно звернутися до лікаря. Нагадуємо, що такими симптомами є: швидко виникаюча втома, головний біль, неможливість зосередитись, повільне малозрозуміле мовлення, порушення орієнтування у просторі, частий пульс (тахікардія), підвищення артеріального тиску, судоми, порушення дихання.

У ДСНС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Працівники ДАІ Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ