Чернігів: Навчальний візит до Польщі

Чернігів: Навчальний візит до Польщі

21.07.15 08:10 0 705
Представники Чернігова – громадські активісти Ірина Бабчук та Анна Ніколенко-Баєва, а також заступник начальника фінансового управління міської ради Олена Лисенко і радник міського голови Ірина Синельник – відвідали Польщу у рамках ознайомлення з кращими практиками впровадження партиcипаторного бюджету (громадського, або бюджету участі).

Учасники поїздки побували у чотирьох польських містах – Гданську, Гдині, Сопоті та Торуні, де зустрілися із представниками влади та громадськості, ознайомилися із особливостями проведення інформаційної кампанії бюджету участі, організації голосування за проекти, і власне втілення поданих жителями міста пропозицій. Адже партиcипаторний бюджет передбачає посилення ролі громадськості у формуванні міського бюджету, певна частина коштів спрямовується на реалізацію проектів, запропонованих жителями міста і підтриманих на публічному голосуванні.

За словами віце-мера міста Сопота Марціна Сквєровського, громадський бюджет є дієвим інструментом активізації суспільства, важливим елементом у розбудові громадянського суспільства та проведенні бюджетної дискусії. Сопот першим у Польщі залучив громадян до участі у формуванні громадського бюджету. "Ми переконалися, що це була дуже добра ідея. Вважаю, що за два роки усі польські міста матимуть громадський бюджет", - сказав він.

Як зазначила О.Лисенко, цього року у Чернігові теж проводитиметься конкурс проектів парcипаторного бюджету для реалізації їх у 2016 році. На її думку, візит до Польщі був корисним з практичної точки зору, хоча окремі питання потребують ще консультацій. Наприклад, організація голосування, адже у Польщі можлива персоніфікація громадянина через Інтернет завдяки індивідуальному персональному номеру. В Україні для органів місцевого самоврядування поки що це ускладнено через відсутність доступу до відповідних баз даних.

"Ми будемо враховувати польський досвід, хоча матимемо і власні напрацювання, враховуючи наші можливості", - зазначила О.Лисенко. Вона додала, що робоча група з впровадження партиcипаторного бюджету закінчує розробку відповідного положення. Упродовж місяця документ буде винесено на затвердження виконавчого комітету міської ради та розгляд депутатів Чернігівської міськради.

Навчальний візит тривав 13-17 липня у рамках проекту "Партисипаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення справжнього партнерства із органами влади", що реалізується Польсько-українською фундацією співпраці ПАУСІ у Чернігові, Черкасах і Полтаві.

Довідка: Польсько-українська фундація співпраці ПАУСІ була заснована у 2005 році. Вона є правонаступником Польсько-американсько-української ініціативи про співпрацю, що спрямовувала свою діяльність на передачу Україні успішного досвіду Польщі у процесі переходу до ринкової економіки та розбудови демократичного громадянського суспільства.

На місією фундації є розвиток спроможності України інтегруватися до європейських та євроатлантичних структур через запровадження європейського, у тому числі і польського досвіду, в Україні.

Ірина Синельник
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Эндопротезирование суставов

КОМЕНТАРІ