Чернівчани,які потребуть інсулінотерапії,будуть отримувати ліки стабільно та в повному обсязі

Чернівчани,які потребуть інсулінотерапії,будуть отримувати ліки стабільно та в повному обсязі

22.07.15 08:05 0 617
Питання медикаментозного забезпечення інсулінами та цукрознижуючими таблетованими препаратами чернівчан, хворих на цукровий діабет, вивчає робоча група, яку очолив секретар міської ради Ярослав Кушнірик. У складі групи працюють фахівці управління охорони здоров'я міської ради, обласного ендокринологічного центру, лікарі-ендокринологи, представники громадської організації «Діабетик Буковини», депутати міської ради.

У Чернівцях проживає 10454 хворих на цукровий діабет, з яких 1536 осіб, в тому числі 34 дитини, потребують забезпечення інсулінами. 5334 хворих отримують таблетовані цукрознижуючі препарати, 3584 хворих не потребують медикаментозного лікування.

Забезпечення інсулінами хворих здійснюється за рахунок цільових коштів обласного та державного бюджетів, що передбачено Законом України «Про Державний бюджет на 2015 рік».

Для забезпечення чернівчан-хворих на цукровий діабет інсулінами у цьому році потрібно майже 8,2 млн. грн., ще 4,2 млн. грн. необхідно для забезпечення хворих цукрознижуючими таблетованими препаратами.

Однак у державному бюджеті на забезпечення чернівчан, хворих на цукровий діабет, інсулінами передбачено лише 5,4 млн. грн. Ще понад 2,5 млн. грн. для забезпечення цієї категорії хворих заплановано спрямувати за рахунок державної медичної субвенції. Таким чином, для стовідсоткового задоволення потреб хворих на цукровий діабет у ліках не вистачає 4,4 млн. грн. Така ситуація склалася у зв'язку із різким подорожчанням інсулінів та цукрознижуючих препаратів, як імпортного, так і вітчизняного виробництва.

З метою застосування оперативних заходів робоча група відслідковує стан забезпечення ліками хворих на цукровий діабет у розрізі усіх міських поліклінік та лікарень, в тому числі міської дитячої поліклініки. Діти, які потребують інсулінотерапії, забезпечені ліками у повному обсязі. У першу чергу забезпечуються ліками інсулінозалежні хворі. Найбільше хворих на цукровий діабет обслуговує поліклініка №2, яка додатково на придбання ліків для цієї категорії хворих до кінця цього року потребує понад 2,9 млн. грн.

Наразі вишукується фінансовий ресурс, який дозволить стабільно забезпечувати хворих на цукровий діабет ліками, а також відпрацьовується механізм запровадження у місті системи відшкодування таким хворим вартості препаратів інсуліну, який буде працювати з 1 січня 2016 року.

Окрім того, Чернівці звернули увагу Асоціації міст України на спільну проблему, що виникла у регіонах із забезпеченням ліками хворих на цукровий діабет у другому півріччі цього року, вирішення якої потребує внесення змін до Державного бюджету.

Нагадаємо, що на минулій сесії міської ради було додатково виділено 150 тисяч гривень для забезпечення ліками хворих з трансплантованими органами до вирішення проблеми фінансування цих видатків з державного бюджету.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: судитимуть ...

КОМЕНТАРІ