Волинська область: рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час жнив

Волинська область: рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час жнив

24.07.15 08:49 0 674
На Волині розпочався сезон жнив. На щастя, в жодному господарстві області не виникало ситуацій, які б перешкоджали успішному збору хлібу, але й дотепер актуальними залишаються питання безпечної жнивної кампанії. Важливо не тільки зібрати хліб, але й не допустити вогню до місць, де він зберігається.

Щоб з’ясувати стан протипожежного захисту комбайнів та зернотоків, працівники управління ДСНС України у Волинській області днями здійснили чергові рейдові перевірки сільгосппідприємств області.

Так, 23 липня рейдова група спільно із працівниками засобів масової інформації працювала у селі Дерно Ківерцівського району. Її учасники побували на хлібних полях, відвідали місця збору та зберігання зерна для перевірки комплектації пожежних щитів первинними засобами пожежогасіння, справності водопостачання, з кожним працівником провели інструктажі з правил пожежної безпеки під час збирання врожаю і заготівлі грубих кормів та вручили спеціально випущені нові листівки УДСНС України у Волинській області «Правила безпеки для запобігання пожеж під час жнивної компанії».

«Нинішня ситуація з забезпеченням пожежної безпеки на селі вимагає від усіх: від власника або ж керівника господарства – до селянина, який працює на полі, знання правил пожежної безпеки і їх ретельне дотримання. - говорить т.в.о. начальника відділу державного нагляду у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту полковник служби цивільного захисту Олег Билиця. – Та, окрім цього, велику роль у забезпеченні безпечного жнивування відіграють і місцеві команди пожежної охорони. У кожному селі мають бути боєздатні підрозділи місцевої пожежної охорони. Ми ще до початку жнивної кампанії паралельно із перевіркою місць збирання, переробки та зберігання майбутнього врожаю велику увагу приділили огляду підрозділів місцевої пожежної охорони, яких в області 103 ».

Ще один фактор ризику у період післяжнивної кампанії – спалювання стерні, післяжнивних залишків та розкладання багать на полях. Подібні дії – прямий шлях до виникнення пожеж. Для того аби завершити жнива без пожеж потрібна постійна пильність та ретельне дотримання протипожежних вимог - саме це гарантує безпеку як у жнива, так і в період транспортування та зберігання зерна.

Фахівці ДСНС України закликають населення та суб‘єктів господарської діяльності дотримуватися пожежної безпеки під час збирання урожаю!

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. У цей період найменша іскра від сільгоспмашини чи кинутий недопалок можуть призвести до масштабного загоряння.

А крім цього, гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну – до 10 м/с; водночас висота полум’я тут часто сягає 2 м. Через високу температуру будь-яка необережність у місцях збирання зернових, може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж. Тому УДСНС наголошує на необхідності суворого дотримання протипожежних правил: будьте вкрай обережними у поводженні з відкритим вогнем; не паліть та не розводьте багаття поблизу хлібних і лісових масивів; стежте за тим, щоб діти не бавилися сірниками, запальничками, смолоскипами; не полюйте в хлібних масивах та поблизу них; при відпочинку розміщуйте стоянки не ближче 100 метрів від хлібних ланів.

Рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств з проханням поставитись з усією серйозністю до питань організації пожежної безпеки та слідкувати за суворим контролем, щодо заборони спалювання стерні та пожнивних залишків.

Тільки спільними зусиллями рятувальників і громадян можна створити надійний заслін від пожеж!

У ДСНС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Тернопільська область: ...

КОМЕНТАРІ