На Вінничині арсеній Яценюк доручив прискорити реалізацію проектів з енергоефективності

На Вінничині арсеній Яценюк доручив прискорити реалізацію проектів з енергоефективності

25.07.15 12:47 0 576
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ прискорити реалізацію проектів з енергоефективності та розробити тактичний і стратегічний план заходів з енергоефективності. Про це Глава Уряду сказав на засіданні колегії Міністерства в четвер, 23 липня.

«При втратах від 40 до 80% в мережах ми ніколи не зменшимо рахунки громадян. Коли 10 тисяч літрів води пішло по водогону, і з них 6 тисяч просто пішло в землю, а тільки 4 доставили до споживача. А людина заплатила не за чотири, а за 10 тисяч. І низці комунальних підприємств і приватних енергетичних компаній все одно, які втрати, тому що це покривається тарифом», - наголосив він.

Глава Уряду нагадав, що діє низка міжнародних проектів для модернізації цієї системи, надається міжнародна фінансова допомога. Приміром, було підписано фінансову угоду Європейським інвестиційним банком на 400 мільйонів євро. Загалом таких коштів - 2,7 мільярда доларів.

У той же час, як повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства використали наразі тільки 140 мільйонів доларів.

Арсеній Яценюк звернувся до Міністра: «Ваше завдання - заставити органи місцевого самоврядування і комунальні підприємства взяти гроші, які ми з вами знайшли. Ремонтуйте водоканали, котельні, вставляйте вікна, утеплюйте будинки. Ви їх повинні вкласти - ви повинні прибрати втрати (в мережах – ред.). Якщо ви не прибираєте втрати, ми вам не даємо тариф або відбираємо ваше житлово-комунальне підприємство, тому що воно є неефективним. Ми не можемо перекладати тотальну неефективність в системі житлово-комунального господарства в рахунки громадянам країни», - наголосив він.

«Прискорення проектів, швидка подача, освоєння грошей і реальна модернізація житлово-комунального господарства. Часу немає. Напишіть для себе тактичний план, що ми реально можемо зробити до зими, і стратегічний план», - звернувся Глава Уряду до Геннадія Зубка.

Він також підкреслив, що ще однією відповіддю на зростання тарифів, окріменергоефективності, є надання субсидій: «Ми не будемо дотувати хати по тисячу квадратних метрів. Ми не будемо дотувати багатих людей. А той, кому потрібна допомога від держави, той отримає субсидію. У бідної людини нічого не поміняється. Держава компенсує все, що пов'язано з ростом цін і тарифів».

Водночас Арсеній Яценюк нагадав, що встановлена Урядом соціальна норма в розмірі до 200 метрів кубічних газу на кожну сім'ю, за ціною в два рази менша, ніж реальна вартість газу: «Газ коштує 7200 грн., ми продаємо по 3600 грн. і знаходимо дотацію».

Арсеній Яценюк звернувся до керівників ОДА: «Ми максимально спростили систему надання субсидій. Доведіть до пуття ситуацію по призначенню субсидій. Поки що динаміка позитивна, але я дуже обережний в оцінках. Тому вимагаю від органів місцевої влади і обласних і районних державних адміністрацій активно включитися в програму надання субсидій для громадян України. Допоможіть тим, хто потребують підтримки української держави. Гроші є, донесіть ці гроші до кожної сім'ї».

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ