На Волині відбувся національно-патріотичний табір "Згоранська варта"

На Волині відбувся національно-патріотичний табір "Згоранська варта"

28.07.15 10:48 0 722
З ініціативи Любомльської районної організації ВО "Свобода" 25–26 липня 2015 року поблизу озера Велике Згоранське, що в Любомльському районі Волині, відбувся щорічний національно-патріотичний табір "Згоранська варта".

У зв'язку з трагічними подіями в Україні розважальних заходів організатори цьогоріч не планували, але, вже за традицією, вшанували пам'ять Героїв, які полягли в боротьбі з окупантами. У заходах узяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик, голова Любомльської районної ради свободівець Микола Сушик, представник "Легіону Свободи" Анатолій Король, депутати обласної та місцевих рад Волині від ВО "Свобода", ветерани – члени братства ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, представники громадськості, краєзнавці, письменники, журналісті.

Заходи розпочалися з автопробігу від озера Велике Згоранське до місця останнього бою повстанців із загону Володимира Кушніра з німецькими окупантами, що відбувся 16 липня 1943 року. Цьогоріч Любомльська "Свобода" додала до пам'ятного хреста інформаційний стенд, на якому описані згадані події. Панахиду за загиблими відслужив настоятель храму святого Архистратига Михаїла УПЦ Київського патріархату отець Віктор. До підніжжя пам'ятника присутні поклали вінки та квіти. Вшанували пам'ять усіх українських героїв хвилиною мовчання.

Крім того, учасники автоколони відвідали місце останнього бою групи УПА Пилипа Чихура, що відбувся 23 липня 1950 року на хуторі біля гори Герасимиха. Про цю історичну подію розповів відомий волинський журналіст і письменник Володимир Лис.

"Упродовж віків українці боронили свою землю від різних окупантів. Символічно, що на Любомльщині встановлені пам'ятники героям УПА, які у липні 1943-го боролися проти німецьких, а в липні 1950-го – через більше, ніж 5 років після "совєцької пабєди" – проти комуністичних окупантів. Їх боротьба не була даремною. Україна повстає в новій борні, що неминуче завершиться найбільшою українською перемогою. Жертовність тих хлопців – у жилах їхніх нащадків, тих, хто зі зброєю в руках захищає нашу землю від новітніх окупантів з путінської Росії", – наголосив у своєму виступі Олександр Пирожик.

Естафету ветеранів УПА Марії Ткачук і Тетяни Барбелюк-Байди, які у виступах пообіцяли "не демобілізовуватись" і "на зло путінській Росії" прожити до ста років, перейняв боєць "Легіону Свободи" Анатолій Король. Він поділився спогадами про участь у воєнних діях і наголосив, що свободівців на фронті нині воює більше тисячі, серед них – депутати різних рівнів, екс-віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський, народний депутат України VII скликання Олексій Кайда та інші.

Депутат Волинської облради від "Свободи" Святослав Боруцький і голова Любомльської райради свободівець Микола Сушик загострили увагу на незавершеності Революції гідності, загрозі контрреволюції, героїчному протистоянні українських бійців із російськими окупантами на Донбасі. Слід зазначити, що голова фракції ВО "Свобода" у Любомльській міській раді Сергій Духницький також нині воює на Донбасі.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ