На ринках Закарпаття – сезон смугастих ягід

На ринках Закарпаття – сезон смугастих ягід

29.07.15 11:03 0 807
Смачні, насичені південним сонцем кавуни та дині поступово дешевшають. На ринках області вартість смугастих ягід від 4 до 6 гривень за кілограм. Біля деяких прилавків навіть вишиковуються черги. Охочих придбати баштанні культури чимало.

-У нас продукція вітчизняна, із Херсонщини, – каже продавчиня Ольга Попович. – Жодного разу ніхто не нарікав на якість. Та й ціни доступні. Можна придбати як цілий кавун, так і скибку – кому як зручно. До речі, у Європі за кількістю вирощеного африканського фрукта Україна займає третє місце. Зазначу, що баштанні культури – безвідходні. У господарстві з них можна використати все – і листки, і коріння, і плоди. Скажімо, насіння містить корисні масла, омолоджує шкіру. Тож аби зробити обличчя ніжно-бархатистим, досить подрібнити чорні насінинки на м`ясорубці і додати їх у кип`ячену теплу воду. Маску досить «тримати» 10-15 хвилин. Результат видно вже за два тижні.

Покупці теж нахвалюють кавуни, адже ягода справді містить багато корисних вітамінів.

-Купую баштанні кожні два дні. Вони – недорогі домашні ліки від багатьох недуг. Крім того, у м`якоті кавуна є речовини, які допомагають виробленню серотоніна – «гормону щастя». Отож тим, у кого хронічне невдоволення чи поганий настрій варто спробувати частіше їсти соковиті фрукти, – усміхається хустянин Василь Кадар.

-Смугаста «баштанна цариця» покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів, допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями. Наївшись влітку кавунів вдосталь, можна підготувати організм до приходу зими, зміцнити імунітет, – каже краяна Олена Шутко.

Проте далеко не всі поспішають придбати соковитий солодкий фрукт. Дехто побоюється отруєнь.

-Поки що не ризикую їсти і дітям не дозволяю, – стверджує молода мама Оксана Бордей. Знаю, що кавун чистить організм, але в той же час мені не відомо, чим його поливали ті, хто вирощував.

Утім, на щастя, цьогоріч розладів травлення із-за кавунів у місті над Тисою не зафіксовано.

-Випадків харчових отруєнь кавунами цього літа на Хустщині не було. Однак ягода доволі токсична, тому потрібно ретельно вибирати плоди, бо деякі з них можуть містити небезпечні для людського організму речовини. Це ж стосується й інших ранніх овочів та фруктів. У результаті перевищення вмісту у баштанних нітратів, нітритів, фосфору та хлору виникає ризик отруєння. Особливо слід берегти дітей, адже профілактика краща за будь-яке лікування, – каже для редакції «Карпатського об'єктива» завідувачка приймальним відділенням Хустської районної лікарні Раїса Штефуца.

Отже, ласувати ягодою чи ні – справа індивідуальна. Утім кавун вважається ягодою «двох сезонів»: ранніми крамарі торують саме зараз, а пізні з`являються на прилавках восени.

Тож насолоджуватися смаком соковитого делікатесу можна ще довго…

Марина АЛДОН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Вінничині костел Парафії ...

КОМЕНТАРІ