В Луцьку микола Романюк зустрівся з мешканцями Жидичинської сільської ради щодо можливого об’єднання громад

В Луцьку микола Романюк зустрівся з мешканцями Жидичинської сільської ради щодо можливого об’єднання громад

29.07.15 13:47 0 761
Ухвалений Закон України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який спрямований на зміцнення місцевого самоврядування, надання йому більшої незалежності та додаткового фінансового ресурсу. Включилося до цього процесу й місто Луцьк. Керівництво міста вирішило звернутися до суміжних сільських рад з пропозицією об'єднуватись в одну територіальну громаду.

Для того, щоб розповісти про переваги, які отримає громада, об'єднавшись з містом Луцьком, міський голова Микола Романюк та секретар міської ради Сергій Григоренко зустрілися з мешканцями Жидичинської сільської ради (до її складу входять села Жидичин, Кульчин, Липляни).

Микола Романюк наголосив, що укрупнення громад є необхідним і дає додаткові можливості для розвитку місцевого самоврядування. Навів позитивний приклад об'єднання органів місцевого самоврядування європейських країн.

Міський голова зауважив, що Луцька міська рада звернулася з пропозицією про об'єднання до усіх прилеглих сільських рад. «Під час зустрічі хочеться розповісти про те, що ми можемо вам запропонувати у випадку створення спільної громади, і почути, як ви це бачите. Ваша громада є приміською, і ми тісно взаємозв'язані», - сказав він.

«Луцьку необхідний розвиток, а це - неможливо без території. У нас останні кілька років відбувається природній приріст населення. Відповідно необхідні додаткові площі для будівництва житла. Крім того, важливим моментом розвитку є можливість будівництва нових підприємств, розміщення технопарків, гіпермаркетів тощо. Однак, хочу зазначити, що земельні ділянки, паї, які перебувають у приватній власності громадян, ніхто забрати не може. Приватна власність у нас недоторкана. У випадку, якщо якийсь інвестор виявить бажання збудувати щось на ваших землях, то зможе це зробити виключно після того, як викупить її у вас. Іншого варіанту і бути не може», - наголосив міський голова.

Також він зауважив, що бюджет об'єднаної територіальної громади в перерахунку на одного мешканця становитиме 5400 гривень (зараз у Жидичинській сільській раді – 560 гривень, тобто майже у 10 разів менше).

Наголосив Микола Романюк й на тому, що після об'єднання протягом найближчих років буде можливе будівництво на території сільської ради централізованої каналізації та системи водопостачання.

Допоможе місто Луцьк й у ремонті асфальтової дороги у селі Липляни протяжністю понад 3 кілометри.

«У Луцьку практично у всіх мікрорайонах є амбулаторії сімейної медицини. 80 % мешканців вистачає послуг, які там надаються, і вони не звертаються у поліклініки. Ще у планах будівництво такої й на Вишкові. Ми допоможемо створити сучасну амбулаторію і у вас та включимо її до єдиної міської мережі медичних закладів. Також мешканці Жидичина, Кульчина та Липлян зможуть користуватися послугами міських поліклінік та лікарні», - додав він.

Також у планах, за словами Миколи Романюка, відкриття відділення луцького центру надання адміністративних послуг у Жидичині, що дасть можливість людям на місці отримувати усі необхідні послуги, які надають територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, органи виконавчої влади області та місцевого самоврядування.

Луцький міський голова наголосив, що у перспективі й будівництво Будинку культури у селі Кульчин.

«Після створення спільної об'єднаної територіальної громади сюди курсуватиме й міський громадський транспорт. Крім того, охорону громадського порядку в об'єднаній територіальній громаді буде здійснювати нова патрульна поліція. Її автомобілі нестимуть службу й на території ваших сіл», - зазначив він.

За словами Миколи Романюка, навчальні заклади сільської ради будуть включені в єдине освітнє поле з Луцьком. Він наголосив, будуть виділятися кошти на додаткові навчальні години з обдарованою учнівською молоддю Жидичина, Кульчина, Липлян, так як це є у міських школах. Також діти зможуть мати доступ до всіх гуртків, секцій, спортивних шкіл Луцька, Палацу учнівської молоді.

«Буде вирішено й питання централізованого вивезення побутових відходів, єдиної з Луцьком пожежної охорони, долучення вашої громади до реалізації міжнародних проектів», - додав Луцький міський голова.

Крім того, у зв'язку зі змінами у чинному законодавстві, громада Жидичинської сільської ради матиме представників у міській раді та виконавчому комітеті.

Потому Микола Романюк відповів на запитання мешканців Жидичинської сільської ради, які стосувалися й руху громадського транспорту, тарифів на комунальні послуги, модернізації міських очисних споруд у селі Липляни, медичного забезпечення, перспективи створення цивільної авіації на базі військового аеродрому тощо.

На завершення, Микола Романюк подякував громаді Жидичинської сільської ради за зустріч та цікаву дискусію й наголосив, що рішення про об'єднання мають прийняти самостійно громади Луцька, Жидичина, Кульчина та Липлян. «Це має бути спільне бажання, а не воля когось одного», - додав він.

Звертаючись до присутніх, Жидичинський сільський голова Олег Данкевич розповів, що такі зустрічі необхідні, аби громада могла почути, які переваги їм дасть об'єднання з іншими населеними пунктами. «Рішення про приєднання ми прийматимемо спільно громадою. Об'єднання з Луцьком цікаве, адже багато мешканців працює у місті, ми знаходимося в безпосередній близькості, хороше транспортне сполучення», - наголосив він.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Військовий щоденник. ...

КОМЕНТАРІ