Акцент слід робити не на українськості Володимира,а на його європейському виборі,– історики

Акцент слід робити не на українськості Володимира,а на його європейському виборі,– історики

29.07.15 14:03 0 654
У змаганні з Росією за «спадок Володимира» слід акцентувати не на виключно «українській» приналежності князя, а на європейському векторі орієнтації Русі, який він обрав і який визначив майбутню долю всієї Східної Європи і сучасної України зокрема.

Про це йдеться у матеріалах та рекомендаціях Українського інституту національної пам’яті до дня вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого.

«Діяльність князя Володимира Великого призвела до «європеїзації» Київської Русі – держава посіла своє місце нарівні із сусідами в міжнародних відносинах та долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору», – зазначається у матеріалах.

Як йдеться у публікації, головними елементами спадку князя Володимира Великого є:

а) запровадження християнства як державної релігії:

- нівелювання родоплемінних культурно-релігійних особливостей та впровадження єдиного для держави «морального кодексу» – християнського віровчення;

- створення можливості для укладання рівноправних угод із сусідніми християнськими правителями, зокрема – династичних шлюбів;

- будівництво першої кам’яної церкви на Русі – Десятинної;

- укладання «Церковного Уставу Володимира» – першого писемного джерела церковного права, що визначав юрисдикцію церковних судів, порядок виплати десятини та функціонування лікарень та паломницьких будинків.

б) перетворення ранньої Русі на повноцінну державу:

- початок карбування власної монети («златників» та «срібників») не тільки як платіжного засобу, але й для політичного «маркування» оподаткованої території;

- вміщення на монетах княжого родового знаку – «тризубу Володимира», – що є гербом України;

- упорядкування системи мір та ваги із церковним наглядом за ними;

- запровадження кириличної писемності, без якої неможливе функціонування державного апарату;

- створення перших шкіл, зокрема при Десятинній церкві, де навчалися 300 дітей;

- початок зовнішньополітичних відносин із сусідніми державами (Польщею, Угорщиною, Чехією та Візантією – з останньої походила дружина Володимира Анна);

- закладання нових міст на недавно приєднаних та прикордонних територіях Русі.

У рекомендаціях, які надає Український інститут національної пам’яті щодо відзначення тисячоліття смерті князя Володимира, зазначається, що змагання в інформаційному полі з РФ за «спадок Володимира» за допомогою аргументів щодо виключно «української» приналежності князя виглядають безперспективним. Набагато продуктивнішим є підкреслення європейського вектору орієнтації Русі за Володимира та тривалість його спадку до – християнства, писемності та тризубу.

«Основний наголос у візуальній складовій кампанії з вшанування Володимира Великого має бути зроблений на тотожності княжого знаку Володимира, зокрема на монетах, із сучасним українським гербом», – радять науковці.

Нагадаємо, 28 липня, православні українці відзначають День Хрещення Київської Русі-України та День рівноапостольного князя Володимира.

Як повідомлялося, у Росії широко відзначається тисячоліття смерті святого князя Володимира, хрестителя Русі. Історики та релігієзнавці констатують – Росія намагається конструювати своє минуле без України і без Київської Русі й саме для цього використовується історія, зокрема, постать князя Володимира.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Майже 53 млн грн ...
Наступна новина: Лучанин — чемпіон Європи!

КОМЕНТАРІ