Гузар: Росія показує себе захисницею моралі на противагу Заходу,але її дії засвідчують інше

Гузар: Росія показує себе захисницею моралі на противагу Заходу,але її дії засвідчують інше

31.07.15 18:25 0 539
Росія говорить про себе як про країну, яка (на відміну від зіпсованого Заходу) забезпечує здоровий моральний розвиток народу, але насправді її дії засвідчують протилежне. Блаженніший Любомир (Гузар). Фото: Роман Балук/ZIK

Про це в інтерв’ю ТСН заявив верховний архієпископ-емерит УГКЦ Любомир Гузар.

Відповідаючи на питання стосовно того, чи інтеграція до європейського суспільства не призведе, як лякають українців, до поширення ідей одностатевих шлюбів, Любомир Гузар зазначив: «Західна Європа переживає кризу моралі – там моральний лібералізм, який намагається виправдати все. Я думаю, від цього нам треба стояти здалека. Ми не повинні наслідувати все, що відбувається у Західній Європі. Є рухи за евтаназію, одностатеві шлюби або аборти. Дуже підкреслюється, що це свобода людини – не можна нічого забороняти, а про Божий закон забувається. Ми повинні шукати контакти там зі здоровими елементами. Адже є країни у Європі, які протистоять цій ідеології. Це і Польща, Італія, Литва та інші. Крім того, мені здається, ми маємо в Україні дуже позитивний моральний елемент, який повинні плекати, розвивати і посилати в Західну Європу. Ми не повинні брати все, ніби там все найкраще. Все, що є добре в нас, потрібно розвивати і скріплювати, і не боятися про це говорити на Заході. Ми не повинні соромитися того, що є добрими».

На уточнення, чи не є таке бачення наближенням до антиєвропейської пропаганди Росії, Гузар заявив, що потрібно розрізняти те, що в Росії говорять, і що роблять.

«Вони торгують тим, говорячи, ніби Росія – забезпечення здорового морального розвитку народу. А що вони роблять на кордоні? Потрібно правду говорити і не заплющувати очі. Росія має чудову пропаганду. На Заході дуже багато людей приймає все за правду. Я думаю, що факти покажуть нам, що не все є так, як говориться. Сам факт агресії дуже багато говорить про дійсність», – наголосив він.

Також Любомир Гузар заявив, що українцям потрібно багато працювати, аби досягнути позитивних змін у країні. «Будемо довго терпіти, поки не почнемо працювати. Нічого з неба не впаде. Ми ще живемо за радянськими поняттями, що держава все дасть, про все подбає. Я думаю, ми повинні зрозуміти остаточно, що ми матимемо стільки, скільки заробимо. Треба людей вчити не як терпіти, а вчити як працювати», – сказав він.

Гузар розповів, що коли приїхав до України у 1993 році, то застав народ, який був нащадком радянської влади, яка «ще є при владі ».

На переконання митрополита, зміни будуть, коли прийдуть нові люди. «На загал треба, щоб підросло здорово думаюче молоде покоління. Ми у переході», – сказав він.

«Я народився у Львові. Після 46 років я повернувся до Львова і йшов вулицями. Львів з часів мого дитинства, навіть попри те, що це була війна, був життєздатним містом. А коли я вперше відвідав Львів у 1990 році, народ йшов, і ніхто не усміхався. Більшість людей йшли з похиленою головою. Був загальний сум. Мені складно говорити про соціологічні зміни. Можу сказати, що нам час забути про радянський рай і працювати солідно і чесно. Тоді будемо мати хорошу державу, якою вона повинна бути», – заявив він.

На думку Гузара, заборона комуністичної ідеології, яка відбулася в Україні, запізніла на 25 років. «Можливо, людям потрібно пригадати Голодомор, скільки загинуло у в’язницях, скільки зламано духовно. Треба це людям пригадувати і не можна забувати цих фактів. Мені прикро, що в засобах масової інформації замало згадується, що за останні сто років сталося в Україні. Якщо хочуть далі терпіти, можуть і надалі голосувати за комуністів. Якщо хочуть забути про це, нехай забудуть про комунізм», – сказав він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Бойовики планують прорвати ...

КОМЕНТАРІ