Український народ іде тією дорогою,якою веде Шептицький,– Глава УГКЦ

Український народ іде тією дорогою,якою веде Шептицький,– Глава УГКЦ

31.07.15 16:22 0 622
Українська Церква і український народ іде тією дорогою, якою нас веде митрополит Шептицький. Це дорога Свободи, Правди, Відродження, Утвердження української державності, Воскресіння українського духу. Це дорога до святості, Бога і вічного життя.

Про це 29 липня, у Львові під час відкриття пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому сказав предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук).

Він зазначив, що УГКЦ і весь український народ переживає історичну подію, на яку очікувало не одне покоління українців і просто побожних людей: « у 150-ту річницю, відколи Господь Бог подарував нашій Церкві і народові великого пророка, ми відкриваємо праведному Андреєві величавий пам’ятник у княжому місті Львові».

Святослав Шевчук підкреслив, що історія становлення пам’ятника митрополиту Андрею – це історія боротьби українців за свою свободу, історію, свідомість, церковну і національну ідентичність, за своє сьогодення і краще майбутнє. За його словами, «змагання встановити пам’ятник великому митрополиту є невід’ємною частиною національно-визвольних змагань нашого народу».

Глава УГКЦ нагадав, що історія боротьби за пам’ятник митрополиту почалась давно. Саме цього року минає 80 років з того дня, коли у Львові вперше постав пам’ятник Шептицькому.

«Це сталося у 1935 році у 30-ту річницю утворення Національного музею у Львові і в 70-ті роковини великого митрополита. Тоді цей монумент постав на знак вдячності українських митців великому батькові українського мистецтва і духа. Цей пам’ятник створив Сергій Литвиненко. Його поставили у подвір’ї Нацмузею, однак там він недовго простояв», – розповів блаженніший Святослав (Шевчук).

Він додав, що інший митець Андрій Коверко ще за життя митрополита створив ще один пам’ятник. Такий самий встановили на площі Св. Юра. Скульптуру Коверка знищила радянська орда.

« перед нашими очима постає монумент. Ми не бачимо тріумфального князя церкви в розкішних шатах, а бачимо бідного вбогого монаха, підперезаного шкіряним ременем, Мойсея українського народу, який сходить із Святоюрської гори, наче з українського Синаю після 80-літньої молитви і стояння перед Божим обличчям.

Він стоїть і упирається рукою на непорушну скелю української історії і коріння свого народу. У правій руці Андрей тримає хрест, який приклав до свого серця. Він ним махне у наш бік, аби хвилі сьогодення, непростого історичного моменту розступилися. Відчувається, що митрополит зійде з цього постаменту і через цю дорогу до свободи переведе від рабства до обітованої землі свій Божий український народ. Ось кого ми бачимо», – сказав глава УГКЦ.

Він додав, що українська Церква і український народ іде тією дорогою, якою нас веде митрополит Шептицький.

«Це є дорога Свободи, Правди, Відродження, Утвердження української державності, Воскресіння українського духу. Це дорога до святості, Бога і вічного життя», – підкреслив Святослав (Шевчук).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кількість одержувачів ...
Наступна новина: Великий брехун топить ...

КОМЕНТАРІ