Любомир Гузар: У нас немає чотири церкви – є одна поділена церква

Любомир Гузар: У нас немає чотири церкви – є одна поділена церква

31.07.15 15:30 0 580
В Україні немає чотири церкви – є одна поділена церква. Блаженніший Любомир (Гузар). Фото: Роман Балук/ZIK

Про це в інтерв’ю ТСН заявив верховний архієпископ-емерит УГКЦ Любомир Гузар.

«Останніми часами це питання стало дуже актуальним, тому що Харківсько-Полтавська архієпархія Автокефальної православної церкви, єпископом якої є владика Ігор (Ісіченко), на дуже, я би сказав, формальному зібранні вирішила попросити нашого блаженнішого Святослава і Синод єпископів про якусь розв’язку, де між членами цієї архієпархії і греко-католиками могла б бути євхаристійна та адміністративна єдність», – сказав він.

За словами владики Гузара, 1000 років тому з часів рівноапостольного князя Володимира була одна церква.

«Упродовж тисячі років ми «зуміли» поділитися. Цей процес поділу – складний, який мав різні аспекти, факти. Науковці та історики повинні це краще і більше намагатися роз’яснити. У будь-якому разі ми опинились у ситуації поділеної церкви. Немає чотири церкви – є одна поділена церква. Цей поділ не стався одразу. Він має свою глибину, чому люди ділились. Ми знаємо, що було багато заохоти від різних зовнішніх, політичних та інших чинників, які людей заохочували не єднатися, а ділитися. Це довгий-довгий процес», – зазначив митрополит.

додав він, віряни є в ситуації де-факто поділу. «Чого нам бракує? По-перше, мусимо усвідомити і не розходитися на політичні і суспільні користі, які були б після об’єднання. Якби церква повернулась до первісної єдності, ціла держава і суспільство колосально скористались. Це правда, але це не причина. Наша причина – воля Божа, що повинна бути одна церква. Але поділу віри не повинно бути. Наша остаточна мотивація до об’єднання мусить бути релігійною, а не політичною або іншою. Це станеться, якщо буде духовна єдність. Але чого нам бракує? Нам бракує бажання, прагнення єдності. Розумієте, єдність –від Бога. Єдність – це не так, що люди сіли і домовились, підписавши якийсь документ. Єдність церкви – Божий дар. Бог готовий нам її надати, бо Він нас так сотворив. Але ми мусимо бути відкриті прийняти цю єдність. Відкритість серця залежить від сили нашого бажання. Я вважаю першим завданням усіх нас, і католиків, і православних, збудити в народі прагнення єдності. Якщо будемо прагнути єдності, то, з одного боку, відкриємо себе на Божу ласку, а з іншого, та Божа ласка буде в нас діяти. Тому прагнення повинно бути конечним», – наголосив він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі список ...
Наступна новина: В Луцьку діти з особливими ...

КОМЕНТАРІ