Музейники пропонують фінансувати культуру за рахунок грального бізнесу

Музейники пропонують фінансувати культуру за рахунок грального бізнесу

31.07.15 13:29 0 512
«Мистецький арсенал» пропонує фінансувати українську культуру за рахунок «внесків соціальної відповідальності». Музейники разом з фахівцями розробили законопроект, за яким українську культуру та соціальні проекти фінансуватимуть представники грального бізнесу та виробники алкоголю і тютюнової продукції. Директор «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна. Фото: lb.ua

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповіла директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна.

«Два роки поспіль наша команда вивчала досвід прогресивних держав, яким чином вони розбудовують свою соціокультурну сферу. Наприклад, у Британії 19 років тому створили фонд для фінансування на грантових засадах усієї гуманітарної сфери. Кошти надходили до фонду з національної лотереї. За 19 років він профінансував проектів на суму понад 40 мільярдів фунтів стерлінгів. Серед них – реставрація пам’яток архітектури, створення культурного продукту, підтримка юнацького спорту, екологічні проекти.

Якось я спілкувалася з Олесем Саніним, і він сказав: «Ти не повіриш, я, українець, знімав у Британії кіно на кошти їхньої лотереї». Ми також використали досвід Естонії, де такий фонд заснували десять років тому. До нього надходили кошти не лише від грального бізнесу, але й від виробників алкоголю і тютюну. Тож основою нашої концепції – створити подібний фонд в Україні, який функціонував би на грантових засадах. Позивачем грантів міг би стати той же «Мистецький арсенал», який вже десять років не будується», – зазначила вона.

Також Наталія Заболотна заявила, що ніколи не покладала великих надій на Міністерство культури.

«Два тижні тому я зустрічалась із В’ячеславом Кириленком, він сам мене запросив. Я розказала, що ми оголосили громадське обговорення законопроекту. Він взяв у мене документи, сказав: «Добре, я почитаю», і за чотири дні терміново скликав колегію Мінкульту і оголосив, що розробив концепцію соціокультурного розвитку, на чолі якої має стояти фонд кіно, який фінансуватиметься за рахунок грального бізнесу. Такого зухвалого рейдерства ідей я не очікувала», – розповіла вона.

«Радіо Свобода» звернулося до Міністерства культури з інформаційним запитом з проханням роз’яснити ситуацію.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: за вказівкою ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ