У прифронтовій Білосарайській Косі туристів уп’ятеро менше,ніж торік

У прифронтовій Білосарайській Косі туристів уп’ятеро менше,ніж торік

31.07.15 18:45 0 587
Для жителів прифронтових містечок на південній лінії розмежування цьогорічний курортний сезон не вдався. Адже там, де колись були піщані пляжі, тепер мінні поля. Місцеві торговці в усьому звинувачують українську владу, жителі – російських найманців.

Про це йдеться у сюжеті журналіста проекту «На периметрі» (щобудня о 21:35 на телеканалі ZIK) Мирослава Ганущака.

Село Білосарайська Коса розміщене на узбережжі Азовського моря, неподалік прифронтового Маріуполя. Колись улюблене місце відпочинку мешканців Донеччини та Луганщини нині майже без туристів.

Однин із небагатьох відпочивальників, яких знімальній групі вдалось зустріти на пляжі, – Антон. Він вимушений переселенець з Донецька.

«Уже рік я тут живу. Не оформляю пропуск принципово і не навідуюсь до рідного дому. Сюди перевіз усю сім’ю. Стараємось трішки займатись волонтерством», – сумно розповідає переселенець.

Антон купив дім у Косі, його паркан єдиний тут з українським прапором. Чоловік сподівається на швидке повернення в український Донецьк.

«Ми проукраїнські. Так, на жаль, я втратив дім, але не свободу чи країну», – каже Антон.

На центральному ринку міста – мінімум відвідувачів. Продавці нарікають на наших солдатів і владу. Мовляв, вони винні у зриві сезону.

«Не їдуть тому, що зробили економічну блокаду Донбасу, зараз перекрита донецька траса. Людей поменшало на 80 відсотків», – переконує курортниця із Маріуполя Неля.

А от на пляжах називають інших винних.

«Я вважаю, що у цьому винен Путін і всі наші сепаратисти. Їм велике «спасибі», – обурюється житель Маріуполя Олександр.

За підрахунками тих же торговців, цього року людей стало менше у п’ять разів. Більшість із відпочивальників їдуть з Маріуполя лишень на вихідні. Власники баз відпочинку теж без клієнтів.

«Минулого року у цей же час тут було повно людей. Автівки ледве рухались. А зараз – хоч літаком по дорозі їдь. Тут чути постійно, як «бахкає». Тому й бояться», – розповідає власник пансіонату Олексій.

Ціни на проживання у Косі не те що не зросли, а навіть впали. Тепер двомісний номер за кілька метрів від моря коштує 250 гривень.

Та власники пансіонатів заспокоюють: війна звідси аж за 50 кілометрів.

«Я вам чесно скажу: з цього боку безпечно. У нас тут чисте, шикарне море, чудовий пляж. І поки нелюдно», – заманює туристів Олексій.

Вже рік відпочинок тут межує із зоною АТО. Тож до відсутності туристів чи віддалених вибухів місцеві звикли і сподіваються, що незабаром люди знову заповнять піщані пляжі Білосарайської Коси.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ