Світ відзначає День дружби

Світ відзначає День дружби

31.07.15 19:36 0 600
30 липня, світ відзначає Міжнародний день дружби між державами, культурами та всіма людьми на Землі.

Це одне з наймолодших свят у календарі. Рішення про його проведення Генеральна асамблея ООН ухвалила 27 квітня 2011 року на своїй 65-й сесії.

Не дивлячись на те, що це, здавалося б, молоде свято в міжнародному календарі, воно має свою, неповторну історію. Спочатку подібну календарну подію як День дружби, за даними проекту DilovaMova.com, було запропоновано ще в 1920-х роках. Це зробила Американська національна асоціація вітальних листівок. Така пропозиція мала дуже характерний комерційний підтекст. Популяризації цієї ідеї сприяв Джойс Холл, засновник Hallmark Cards (1930). Було запропоновано відзначати цей день 2 серпня. Причиною саме цієї дати було бажання трохи розбавити тривалий час між святами у своєму національному календарі.

До 1940-х рр. інтерес до подібного свята з боку Нового світу помітно зменшився, однак аналогічні ініціативи були підтримані в деяких країнах Азії, де були прийняті навіть на офіційному рівні. Нагадаємо, що в епоху новітньої історії, темі «Дружби» приділяється значна увага.

Ідея Міжнародного дня дружби, незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання, вперше була запропонована 20 липня 1958 року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай. Так було створено міжнародний рух World Friendship Crusade і обрана дата 30 липня.

Організація об’єднаних націй у 2011 році запропонувала державним структурам, а також міжнародним і регіональним організаціям відзначати цей день відповідно до культурних традицій тієї чи іншої країни.

Ідеологічною основою для нової дати стали Декларація та програма дій в області культури миру. Особливо в резолюції ООН підкреслюється важливість нової дати в справі зміцнення дружніх відносин між різними народами. «Дружба між народами, країнами, культурами та окремими особами може надихнути на зусилля із забезпечення миру і дає можливість збудувати мости між суспільствами, які шанують культурне різноманіття», – йдеться в документі.

Крім того, одне із завдань Міжнародного дня дружби – залучення молоді, у тому числі майбутніх лідерів, до громадської діяльності, спрямованої на шанобливе сприйняття різних культур. В даний час в багатьох країнах світу щорічно проводяться заходи, пов’язані з пропагандою дружби і толерантного ставлення до оточуючих. Відтепер до їх списку додасться і програма Дня дружби. Варто відзначити, що Міжнародний день дружби, заснований ООН, – не єдине свято подібного роду. 9 червня відзначається Міжнародний день друзів, пише outlook.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Головний рабин України ...
Наступна новина: 5 серпня Симфонічний ...

КОМЕНТАРІ