Юраш: Об’єднання в українському православ’ї – це гребля,яка обов’язково прорве

Юраш: Об’єднання в українському православ’ї – це гребля,яка обов’язково прорве

31.07.15 13:39 0 507
Зараз є такий потужний суспільний запит на об'єднавчі тенденції в українському православ'ї, що уникнути їх ніхто не зможе. Процес можна втримувати, гальмувати, але зупинити неможливо. Наскільки потенціал поглиблюватиметься – залежить від самих церковних середовищ. Держава ж чітко устами Президента сказала, що альтернативи об'єднанню немає. Андрій Юраш. Фото: Роман Балук/ZIK

Таку думку в коментарі IA ZIK 29 липня висловив директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України, відомий релігієзнавець Андрій Юраш.

«Це питання активно обговорюється і, на жаль, позиції сторін, які теоретично мали б брати участь у цьому процесі, не до кінця і не стовідсотково наближаються до точки перетину. Загалом в Україні є дві полярні позиції. З одного боку, як свідчить соціологія, 20% віруючих від загального населення вважають, що православна церква має залишатися в юрисдикції Московського патріархату. Ця група осіб не визнає, не підтримує і, мені здається, за жодних обставин не йтиме на об’єднавчі процеси, бо таке об’єднання не передбачає зверхності МП, – зазначив експерт.

З іншого боку, від 40% до 44% населення визнає концепцію, яку репрезентує Київський патріархат, тобто помісної, ні від кого незалежної церкви. Цю групу ще підсилюють 1,5% прихильників Автокефальної церкви. Тому можемо говорити, що є вдвічі більше прихильників об’єднання і створення помісної церкви, аніж тих, хто хотів би бачити православну церкву в єднанні з МП».

Більшу групу утворюють прихильники УПЦ КП та УАПЦ, відтак об’єднання, за словами Андрія Юраша, у першу чергу має відбутись у цьому сегменті.

«Ми знаємо, що в березні після смерті глави УАПЦ митрополита Мефодія почались дуже активні зрушення у цій церкві, пов’язані з намаганням знайти таку об’єднавчу форму. Однак, на жаль, пам’ятаємо події 9 липня, коли УАПЦ відмовилась від об’єднання. Думаю, тут спрацювали суто суб’єктивні чинники, бо ідеологічних немає. Автокефальна церква злякалась того, що її лідери, зокрема, новообрані, не матимуть впливу на перебіг процесів у рамках більшого об’єднання і тому зупинила об’єднавчі ініціативи», – прокоментував релігієзнавець.

Водночас, на його думку, те, що у релігійному просторі України зараз так активно представлені владики Константинопольського патріархату, які репрезентують українські канонічні у єднанні з екуменічним Вселенським патріархатом юрисдикції у США та Канаді, – змушує всі церкви не заморожувати питання об’єднання, а обговорювати і дивитись реалістично на те, що ж відбувається в українському православ’ї.

«Ще місяць тому об’єднання виглядало справою кількох місяців (до відмови УАПЦ, – ред.). Зараз є такий потужний суспільний запит на об’єднавчу ідеологію, тенденції, що уникнути їх ніхто не зможе. У месиджах (під час урочистостей до річниці хрещення Русі-України, – ред.), які давав Президент України, ієрархи Константинопольського патріархату, прозвучала невідворотність цього процесу. Звісно, що його противники (ті, які не хочуть його ідеологічно, зважаючи на своє бажання лишитись в юрисдикції Московського патріархату, або які і хочуть помісної церкви, але не бажають об’єднуватись у теперішній конфігурації, оскільки не бачать для себе якихось варіантів) є тимчасовими перешкодами. Якщо є потужне суспільне замовлення – процес зупинити неможливо. Умовно кажучи, це як гребля – її поставили, вона певний час стримує потік води, але якщо підуть сильніші дощі, повінь – вона обов’язково прорве», – підкреслив Андрій Юраш.

Він додав, що об’єднавчі тенденції можна втримувати, гальмувати, але зупинити неможливо.

«Наскільки потенціал поглиблюватиметься – залежить від самих церковних середовищ. Держава однозначно чітко устами Президента сказала: «Альтернативи об’єднанню немає». Держава підтримує цю ініціативу, ідеологічно це декларує, готова сприяти, але жодним чином не застосовуватиме примусу, аби підживлювати процес. Відповідно, кожен обирає свою модель поведінки. Якщо ж приватні інтереси переважають над суспільними, то, думаю, громади самі мають дати відповідь, чи їм потрібні такі лідери. І рано чи пізно вони дадуть належну відповідь із цього приводу», – підсумував директор Департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури.

Як повідомлялося, Константинопольський патріархат готовий докласти всіх зусиль, щоб в Україні з’явилася єдина православна церква.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Паперові замість ...

КОМЕНТАРІ