Олексій Павленко: Реформування аграрної галузі потребує якісних змін до законодавства

Олексій Павленко: Реформування аграрної галузі потребує якісних змін до законодавства

31.07.15 14:09 0 476
«Одним із пріоритетів Мінагрополітики є підтримка індивідуальних, малих та середніх сільгоспвиробників . Для забезпечення належних умов їх розвитку необхідним є впровадження ряду змін до законодавства, зокрема створення передумов для трансформації особистих селянських господарств у повноцінних учасників аграрних відносин. Такі зміни передбачені в проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (№1599 від 23.12.2014)», - повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«Наразі більше половини продуктів харчування в Україні виробляють малі, середні та індивідуальні сільгоспвиробники. Маємо 4 млн 200 тисяч індивідуальних господарств, 50 тис малих та середніх фермерів. Проте у трансформаційний період переходу до ринкової економіки в державі практично не вживалися належні заходи, спрямовані на подолання недоліків функціонування особистих селянських господарств (ОСГ) та їх техніко-технологічної відсталості», - заявив Міністр.

За його словами, для ОСГ та сільгосппідприємств не створені рівні конкурентні умови. «Сільські господарства змушені збувати продукцію за неофіційними каналами реалізації. Обсяги неофіційного (фактично – тіньового) ринку у секторі селянських господарств в останні роки суттєво зростають. За експертними оцінками, по овочах він перевищує 80 %, м'ясу - 60 %, молоку - 40%. У виграші від цього залишаються лише посередники, тоді як виробники та держава недоотримують доходи», - наголосив Олексій Павленко.

Він повідомив, що для належної підтримки розвитку малого та середнього підприємництва аграрного сектору України важливим є здійснення ряду реформ, а передусім – створення правових, економічних та соціальних передумов трансформації ОСГ в сімейні фермерські господарства з набуттям статусу юридичної особи чи фізичної особи – підприємця – виробника сільськогосподарської продукції, забезпечення повноцінної їх участі в аграрному ринку.

«Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (№1599 від 23.12.2014) має на меті створити такі передумови для перетворення ОСГ у повноцінних учасників аграрних відносин, легалізувати їх та вивести в правове поле. Законопроектом пропонується забезпечити спрощений порядок трансформації ОСГ в сімейні фермерські господарства, спрощення реєстрації та організації їх господарської діяльності, спрощення процедури отримання дозвільних документів. Наразі законопроект направлений на друге читання Верховної Ради України», - зауважив очільник аграрного відомства.

Прес-служба Мінагрополітики

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі РВ Фонду ...

КОМЕНТАРІ