До 200-річчя першого бургомістра Чернівців Якоба фон Петровича відкрили бронзове погруддя

До 200-річчя першого бургомістра Чернівців Якоба фон Петровича відкрили бронзове погруддя

31.07.15 13:40 0 659
Пам'ятник першому бургомістру Чернівців Якобу фон Петровичу урочисто відкрили на розі вулиць Руської та Петровича. В урочистій церемонії взяли участь керівники міста і області, депутати, представники національно культурних товариств Буковини, спілки вірмен України, вірменських громад Чернівців, Хмельницького, Тернополя та Кам'янець-Подільського, чернівчани та гості міста. Завітав на відкриття пам'ятника і заступник міністра внутрішніх справі України Тігран Авакян, а також автор скульптури відомий львівський митець Володимир Цісарик. Він є також автором пам'ятника Францу Йосифу в нашому місті.

Рішення про встановлення пам'ятника першому бургомістру самоврядних Чернівців Якобу фон Петровичу до його 100-річчя було прийнято ще наприкінці ХІХ ст., тоді був створений і громадський комітет для збору коштів на втілення цієї ідеї. Але зреалізувати проект у Чернівцях завадила Перша світова війна.

Виконати волю попередників до 200-річчя Якоба фон Петровича та встановити йому пам'ятник у Чернівцях взялося обласне вірменське національно-культурне товариство «Аревік» за допомогою Спілки вірмен України та небайдужих чернівчан.

« ми відновлюємо історичну справедливість, відкриваючи пам'ятник першому бургомістру Чернівців – Якобу фон Петровичу, людині, яка доклала багато зусиль для перетворення Чернівців з провінційного містечка у торговий та промисловий центр. Я думаю, що це пам'ятник не лише цій видатній людині, а й всім бургомістрам, мерам, примарам, депутатам, всім людям з великої букви, які стояли у витоків самоврядування в Чернівцях, відстоювали засади самоврядних традицій. Приємно, що зібралось стільки людей, що багатонаціональні Чернівці віддають данину пам'яті своєму землякові, згадуючи про його добрі справи на благо міста», -сказав під час відкриття Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Довідково:

Якоб фон Петрович народився в селі Боссанче Сучавського повіту в сім'ї вірменського землевласника. Освіту здобув у народній школі Сучави та Чернівецькому ліцеї, організував успішне агрогосподарство, мав високу довіру у населення та урядовців.

У 1864 році Якоба фон Петровича обрали до громадської ради, 13 жовтня цього ж року він став першим бургомістром) Чернівців – самоврядної крайової столиці Буковини. Якоб фон Петрович за короткий час розширив і поліпшив вуличну мережу міста, під його керівництвом була організована міська пожежна охорона, здійснена реорганізація магістрату, таємної та моральної поліції. На період його керування припадає побудова Чернівецького залізничного вокзалу (1865-1866) і відкриття (1 вересня 1866 року) залізничного сполучення Львів-Чернівці. У нещасливому для міста 1866 році, коли вирували голод і тиф, жертвою яких переважно стали незаможні верстви населення, Якоб фон Петрович цілком присвятив себе полегшенню долі міської бідноти.

За видатні заслуги перед державою у 1868 році цісар пожалував Якобу фон Петровичу Орден Залізної корони 3-го ступеня. Помер Якоб рицар фон Петрович у Чернівцях 1 листопада 1868 року. Похований перший бургомістр самоврядних Чернівців на Руському цвинтарі (зараз історико-культурний заповідник «Кладовище на вулиці Зеленій») поряд з іншими видатними діячами старих Чернівців. На його надмогильному пам'ятнику напис румунською та німецькою мовами: «Якоб Ріттер фон Петрович, великий землевласник, перший автономний бургомістр. 25 липня 1815 – 1 листопада 1869».

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Паперові замість ...
Наступна новина: 1330 вибухонебезпечних ...

КОМЕНТАРІ