Міський голова Олексій Каспрук про місцеві вибори,тарифи на проїзд у маршрутках та ФК «Буковина»

Міський голова Олексій Каспрук про місцеві вибори,тарифи на проїзд у маршрутках та ФК «Буковина»

31.07.15 13:03 0 669
Чат-конференція за участю Чернівецького міського голови Олексія Каспрука відбулася на порталі БукІнфо. В межах двох годин прямого віртуального спілкування Олексій Каспрук відповідав на різні запитання чернівчан, не оминаючи і гострих.

Спілкуючись з читачами БукІнфо, міський голова зазначив, що працювати на посаді мера завжди непросто, бо це дуже велика відповідальність. Однак зараз найважче хлопцям на передовій, в зоні АТО, тому «нам тут жалітися не варто».

«Найважче – ухвалювати непопулярні рішення, за які – одні хвалять, інші – сварять. Всім догодити не можна. В таких ситуаціях користуюся принципом: вагаєшся, як поступити, поступай – по закону», – відповів міський голова.

Читачам цікаво було почути від Олексія Каспрука про місцеві вибори, які відбудуться восени, його оцінку власних шансів на перемогу, а також про нововведення щодо висування кандидата на посаду міського голови лише від політичної партії. «Це звична демократична норма, яка вже на цьому етапі допомагає провести певний відбір кандидатів. Безвідповідального, непорядного, з поганою репутацією у виборців кандидата не захоче висунути жодна партія. Це вже плюс. З іншого боку, пріоритетом для міського голови завжди повинні бути інтереси громади, міста, а не окремої партії чи однопартійців», – відповів міський голова.

«Якщо не вірити в перемогу, то не варто брати участь у виборах. А те, в кого, які шанси, визначають чернівчани. І тільки вони. Постійно спілкуюся з чернівчанами. Відчуваю їх підтримку та довіру», – зазначив Олексій Каспрук.

Окрім політичних питань, чернівчани, журналісти цікавилися у міського голови і болючими міськими проблемами, зокрема чому спочатку тариф на проїзд у маршрутках зростає до 3,50 грн. , а вже потім перевізники мають виконати умови з покращення якості перевезень та вивчення пасажиропотоку і що буде, якщо тарифи піднімуть, а перевізники свої зобов'язання не виконають ?

«У рішенні виконавчого комітету прописаний запобіжник. На тих маршрутах, де перевізники в односторонньому порядку відмовляться дотримуватися Меморандуму, діятиме тариф – 3 грн. за одну поїздку. Чому тариф пропонують ввести з 1 вересня, а перевізникам дають змогу виконати свої зобов'язання до нового року? Все прозоро. Прилади GPS-моніторингу і обліку пасажиропотоку перевізники встановлюють у своїх автобусах власним коштом. Тому і виробника цих приладів перевізники обирали самі. Технічні умови до цих приладів були також одним із пунктів меморандуму і довго погоджувалися. Виробник – серйозна ІТ компанія, офіс якої є у Чернівцях. Зважаючи на обсяги замовлення, виробник фізично встигає його виконати до нового року. Працювати на старому тарифі до нового року перевізники не погоджуються і наводять для цього суттєві аргументи. Чернівчани також бачать, що технічний стан автобусів погіршується з кожним днем. Ризикувати життям людей вважаю недопустимим», – заявив Олексій Каспрук.

Міський голова також пояснив, чому поки що неможливо безкоштовно перевозити у маршрутках всіх пенсіонерів та інших пільговиків . « Змусити перевізників безкоштовно перевозити 70 тисяч чернівецьких пенсіонерів і ще зо 10 тисяч інших пільговиків, як свого часу намагалися робити за так званими соціальними квитками – це безглуздя, голий популізм, який може призвести лише до колапсу громадського транспорту у Чернівцях. Пасажирські перевезення – це такий же бізнес, як і решта. Тому вимагати безкоштовно когось возити, це рекет з боку влади до підприємців, які працюють у цій галузі. Звичайно, що багато пільгових категорій громадян, які мають низькі доходи, мають заслужене право на підтримку держави, громади. Моє тверде переконання, що це повинна бути адресна допомога, яку людина сама має визначати як їй витрачати», – зазначив Олексій Каспрук.

«Ми зараз працюємо над впровадженням електронної «Картки чернівчанина», яка дозволить персоніфікувати всіх пільговиків та стане зручним інструментом для отримання такої адресної допомоги. Якщо безкоштовно перевозити всіх пільговиків, то на компенсацію таких перевезень щомісяця потрібно з міського бюджету виділяти понад 10 млн. грн. Треба бути реалістами і розуміти, що це непосильний тягар для міста. Тому разом з громадою буде визначати, хто такої допомоги потребує першочергово, які кошти справді на це можна передбачити у міському бюджеті на наступний рік і реальні джерела їх надходжень»,- повідомив міський голова.

Він також зазначив, що у місті планують збільшувати парк комунального транспорту, міняти маршрутну мережу. « Ці зміни мають відбуватися так, щоб чернівчани відчували покращання якості послуг, а перевізники працювали за економічно обґрунтованими тарифами. Тому ми наразі намагаємося підвищити прозорість ринку пасажирських перевезень шляхом запровадження GPS-моніторингу роботи транспортних засобів на міських маршрутах в режимі он-лайн та електронного обліку пасажиропотоку, посилення вимог до технічного та санітарного стану автобусів. Тобто кожен зможе у реальному часі бачити , скільки автобусів працює на маршруті, де наразі перебуває автобус, коли він буде на зупинці. У чомусь зустрічаємо розуміння перевізників, а з окремих питань доводиться шукати спільне рішення місяцями. Однозначно, що ринок пасажирських перевезень у Чернівцях має бути таким, як у європейському місті, чернівчани заслуговують на якісні транспортні послуги», – заявив Олексій Каспрук.

Долучилися до чат-конференції й футбольні вболівальники, яким небайдужа доля ФСК «Буковина». «На нашій футбольній “Буковині” можна поставити жирний хрест?», – допитувалися фанати. На це міський голова відповів, що «вболівальники не думають про хрести і вірять в свою команду».

«Ще рік тому стояло питання взагалі про існування клубу. Ми зуміли зберегти команду і виступити в цьому сезоні. Як вже відіграла команда – це питання до керівництва клубу. На позаминулій сесії виділили ще 400 тисяч на підтримку «Буковини». Зараз складно говорити з підприємцями, які завжди допомагали спорту, для багатьох з них головне – це допомога армії. Але я впевнений, що «Буковина» знайде вихід із ситуації і наше місто буде зі своїм футбольним клубом, як би важко не було», – наголосив Олексій Каспрук.

По завершенню чат-конференції міський голова Олексій Каспрук подякував чернівчанам за цікаве спілкування та побажав усім добробуту і миру.

З відповідями міського голови на запитання чернівчан можна ознайомитися на сайті Букінфо за посиланням :

http://bukinfo.com.ua/show/konf?%D7%E5%F0%ED%B3%E2%F6%B3%20%EA%F0%EE%EA%F3%FE%F2%FC%20%E4%EE%20%AA%E2%F0%EE%EF%E8&lid=44942

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ