Чому на Закарпатті ввели посаду координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини

Чому на Закарпатті ввели посаду координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини

31.07.15 14:12 0 668
Новопризначений регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області Олег Григор'єв дав бліц-інтерв'ю.

Чому тепер запровадили цю посаду і чи це пов'язано із подіями в Мукачеві?

Насправді, це ні як не пов'язано з подіями, які відбулись в Мукачеві за останні два тижня. Це не спонтанне призначення. У квітні був оголошений відкритий конкурс. Відтак я пройшов стажування в Секретаріаті Уповноваженого, на минулому тижні отримав посвідчення та доручення.

В Україні зараз регіональні координатори працюють в 13 областях. Їх призначаються для оперативного реагування на правопорушення в регіоні.

Що входить у Ваші обов'язки і що плануєте робити на Закарпатті у найближчий час?

У своїй діяльності регіональні координатори керуються Конституцією та Законом України «Про Уповноваженого ВРУ з прав людини». Основні мої обов'язки – за дорученням Уповноваженого брати участь у перевірках стану додержання прав і свобод людини органами державної влади; здійснювати моніторинг додержання конституційних прав і свобод людини і громадянина, готувати пропозиції щодо відкриття провадження у справах про порушення прав і свобод людини, відвідувати судові засідання. Також з моніторинговим візитом відвідувати місця несвободи: інтернати, ізолятори тимчасового тримання, пункти тимчасового розміщення, психіатричні лікарні.

За яких умов закарпатці можуть звертатися до Вас?

Регіональні координатори приймають звернення громадян України, іноземців, осіб без громадянства незалежно від місця їхнього перебування, які перебувають на території України, або осіб, які діють в їхніх інтересах. Звернення подаються в письмовій формі протягом року після виявлення порушення.

Уповноважений розглядає звернення щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.

Процедура звернення наступна: в Мукачеві та в Ужгороді працюватимуть громадські приймальні, де заявник може отримати як консультацію, так і роз'яснення як подавати звернення на Уповноваженого. У зверненні необхідно вказати ім'я, прізвище та по-батькові, адресу на яку буде надходити відповідь. Також зазначити орган самоврядування, влади чи особу, яка порушила права заявника. Потрібно вказати суть самого звернення. Також – органи, до яких уже було вже зроблено звернення, на приклад суд. І вкінці – особистий підпис.

Як оцінюєте нинішню ситуацію щодо дотримання прав людини на Закарпатті?

Важко дати однозначну оцінку. Порушення прав людини трапляються майже щодня і в кожній сфері життя. Головне їх моніторити та вчасно на них реагувати. Водночас я бачу як зростає рівень правової свідомості закарпатців. Покращується громадська активність, люди хочуть знати свої права, відстоювати їх. Зважаючи на це, гадаю не помилюся, якщо скажу, що вже згодом зростатиме кількість звернень.

Щодо подальшої роботи, то будемо реагувати на порушення. Навіть зараз в соцмережах вже пишуть про такі факти. Днями відбувся просто кричущий, дискримінаційний випадок з чорношкірою жінкою. Її не пустили в автобус, викликали правоохоронців, які застосували до неї спеціальні засоби, а саме – наручники (інформацію перевіряємо). Наразі, ситуація така: молода жінка ? Асі, якій 23 роки, півроку тому виїхала з Сьєрра-Леоне, через складну політичну ситуацію в країні. У неї є син, якому 8 місяців. Зараз вона тимчасово перебуває в Україні, поки не отримає статус. З її слів, працівники міліції на автовокзалі тримали її в наручниках півгодини. Наразі з'ясовуються всі обставини справи.

Про це редакцію новин «Карпатський об'єктив» інформує прес-служба регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області.

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Рівненська область: ...

КОМЕНТАРІ