Паперові замість пластикових: які клопоти з дипломами виникли в цьогорічних випускників?

Паперові замість пластикових: які клопоти з дипломами виникли в цьогорічних випускників?

31.07.15 13:40 0 607
Випускний без дипломів. Цьогоріч для України це типова ситуація. Згідно із «Законом про вищу освіту», 2015-го випускники українських вузів мали отримати дипломи нового дизайну. Стандарті пластикові документи постановили замінити на паперові.

Так Міністерство освіти вирішило зламати державну монополію і в декілька разів здешевити їхню вартість. Якщо раніше виготовленням дипломів централізовано займалася одна приватна компанія, то, за новим законом, університети замовляли їх кожен окремо. Такі інновації призвели до значних затримок у видачі документів. Постраждали від цього студенти, особливо бакалаври. Адже для вступу до магістратури мали пред'явити диплом.

Читайте також:

Провальне ЗНО – 2015

Нові й довгоочікувані

У таку непросту ситуацію потрапила випускниця УжНУ Ніколетта Авашан. Дівчина повинна була отримати ступінь бакалавра після закінчення угорської філології. Відтак вирішила, що продовжить навчання в магістратурі одного з вишів Угорщини. Для цього Ніколетта мала подати всі необхідні документи до 9 липня.

«Я не встигала відправити документи електронною поштою, оскільки до того часу мій диплом із додатком ще не був готовий. Отримала я його тільки 13 липня. Крім того, аби подати документи, їх потрібно перекласти. Затримка диплома спричинила купу паперової тяганини. Бо ж потрібно було довести, що я таки отримала бакалаврський ступінь», – розповіла Ніка.

У схожу ситуацію потрапили ще декілька однокурсників дівчини. Тож студенти написали пояснювального листа в Міністерство освіти та науки Угорщини з проханням продовжити термін здачі документів.

«До нас поставилися з розумінням і пішли на поступки. Термін здачі документів продовжили до 15 липня», – зазначила студентка.

Затримка за реєстраційними номерами

Пояснюючи специфіку цьогорічних змін у системі вищої освіти, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьєл запевнила, що дипломи нового зразка для випускників бакалаврату й магістратури вже видані. Затримка дійсно була й виникла через унікальні реєстраційні номери, котрі видає Міністерство освіти і науки України за допомогою спеціально створеної бази ЄДЕБО (Єдиної державної електронної бази освіти). Серія та номер диплома є основними елементами його захисту. Власне друк дипломів, а перед тим розробка його дизайну належать до компетенції університетів.

«Саме з очікуванням на ці реквізити була пов'язана затримка із видачею дипломів нашим випускникам. Взірці бланків дипломів вчена рада УжНУ затвердила 18 червня, і на початок липня їх уже надрукували, – зазначила Мирослава Лендьєл. – Така ситуація склалася в більшості університетів, які ще знаходяться «в черзі» на формування баз реквізитів для дипломів від «Інфоресурсу». Варто зазначити, що УжНУ відмовився від «пластику»: по-перше, вартість диплома має бути меншою, аніж 34 гривні, по-друге, у європейських країнах, до стандартів освіти яких ми прагнемо наблизитися, складно знайти такий дизайн документа».

Нові дипломи не всім до смаку

Студенти УжНУ по-різному відреагували на ситуацію, яка склалася. Одні з обуренням, інші з розумінням. Комусь до вподоби новий дизайн дипломів, іншим – не дуже. Зійшлися на тому, що єдиний мінус такого документа – він швидко втрачатиме зовнішній вигляд. Тож доведеться його ламінувати. А за цю послугу випускники заплатять уже з власної кишені.

У Міністерстві освіти запевняють, що в Європі дипломи різного дизайну, адже там усе-таки цінують знання, а не матеріал, із якого вони виготовлені.

«Якщо подивитися на дипломи іноземних університетів, то пластикових ви ніде не побачите, використовуються різні форми документів, але пластик – це дуже унікальний український винахід», – пояснила українським ЗМІ ситуацію з новими дипломами заступник першого міністра освіти Інна Совсун.

Відтак у Міністерстві повідомили, що затримка з виготовленням дипломів бакалавра не привід не подавати документи до магістратури. У навчальних закладах повинні приймати довідки, якщо видача диплома затримується.

Шукай свій диплом на «Інфоресурсі»

Аби заспокоїти випускників, на сайті inforesurs.gov.ua відкрито сервіс перевірки документів, отриманих випускниками навчальних закладів у 2015 році. Для цього потрібно зайти на сайт та заповнити поля для обробки запиту для отримання інформації.

У разі, якщо документ не зареєстровано в ЄДЕБО, випускнику слід звернутися до адміністрації вишу, аби той верифікував видані документи.

Із вищесказаного зрозуміло одне: ніякий дизайн диплома не замінить багаж знань, одержаних за роки навчання. Безперечно, для випускника важливо вчасно отримати документ, особливо якщо плануєш продовжити навчання.

Більшість студентів і випускників схиляються до думки, що затрати на виготовлення документа мають бути мінімальними. А на новому місці навчання чи роботи оцінюватимуть не красу диплома, а розум випускника.

Христина БІКЛЯН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Юраш: Об’єднання в ...
Наступна новина: До 200-річчя першого ...

КОМЕНТАРІ