В Чернігівській області рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів

В Чернігівській області рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів

31.07.15 13:04 0 523
Рясні дощі на Чернігівщині прискорили сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти "мисливців", які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. Проте, нажаль, не всі грибники можуть впевнено відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як результат, це може призвести до нещасного випадку. Крім того, непередбачувані наслідки чекають на тих, хто не обізнаний з правилами приготування деяких видів грибів.

Так, 21 липня на Борзнянщині до фельдшерсько-акушерського пункту с. Нові Млини звернулися зі скаргою на погане самопочуття 51-річна місцева жителька та її 25-річний син, які вживали власноруч зібрані та приготовлені схожі на маслюки гриби. Проте від поради лікаря щодо госпіталізації люди відмовилися.

Коли 23 липня стан здоров’я матері й сина погіршився, вони приїхали у Борзнянську районну лікарню. Тут їм було встановлено діагноз «Отруєння грибами». Нажаль, наступного дня жінка померла, а молодий чоловік і досі перебуває на стаціонарному лікуванні в реанімаційному відділенні.

У зв’язку з цим, рятувальники нагадують:

* Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які достовірно відомо, що вони їстівні.

* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.

* Не куштуйте сирі гриби на смак.

* Вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні одразу викидайте.

* Не купуйте гриби на стихійних ринках.

* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

* При обробці грибів кип'ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

* Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління - грузді, вовнянки та інші котрі містять молочний сік. Цим самим Ви позбудетеся гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунку.

* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

* Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

* Найнебезпечнішим з отруйних грибів є бліда поганка, яку люди часто плутають із печерицями чи сироїжками.

* Значна кількість грибів, що досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, то може статись отруєння.

* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

Не збирайте гриби:

* якщо не впевнені, що знаєте їх;

* поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

* з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі.

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міський голова Олексій ...
Наступна новина: Про нагородження грамотами ...

КОМЕНТАРІ