Юхновський: Перейменовувати Україну не слід,наші проблеми – не від назви

Юхновський: Перейменовувати Україну не слід,наші проблеми – не від назви

01.08.15 09:04 0 644
Ідея про перейменування держави Україна на державу «Україна-Русь» не має підстав. Ігор Юхновський. Фото: Роман Балук/ZIK

Про це у коментарі заявив колишній керівник Інституту національної пам’яті академік Ігор Юхновський.

Він зазначив, що назва «Україна» є більш народна, ніж назва «Русь».

«Справа в тому, що ми весь час мали справу з різними окупантами. Варяги Рюрика, які прийшли з півночі, на чолі з Олегом зупинилися в цих місцях, зайняли Київ. Там на той час уже були інші теж варязькі ватажки Аскольд і Дір. І я не знаю, чи «Русь» то є варязьке слово, чи то є споконвічне слово тієї місцевості – можливо, від річки Рось. Але коли простого народу питали, де ти живеш, думаю, що весь простий народ казав «у країні». Тобто назва «Україна» пішла з народу. Народ не дуже розумів слово «Русь», а от країна – це таке народне слово того місця, де ми живемо. І слово «Україна» фактично значиться назвою цієї території вже десь у ХІІ столітті. Тому перейменовувати не слід», – вважає Юхновський.

Стосовно того, що цар Петро І вирішив у себе замість Московії зробити Російську імперію, то, за словами академіка, історично Русь справді тягнулася десь від річки Рось вздовж Дніпра вверх аж до Ладозького і Онезького озер. І тому ці північно-східні слов’яни також належали до Київської Русі, особливо за часів панування князя Володимира.

«Тому я би вже перестав змагатися з Росією стосовно її назви і стовно нашої назви. Є Конституція, є назва України, вона вже традиційна і має залишитися. Щодо Росії, то чи ми хочемо, чи ні, вона все-одно буде називатися Росією», – додав Юхновський.

Окрім того, він підкреслив, що саме перейменування держави вимагає величезних фінансових зусиль. Це викличе цілу бурю різноманітних розмов як усередині країни, так і зовні, а також вплине на стійкість держави.

«Тому якщо хтось думає, що наші труднощі з’являються через те, що ми не називаємося «Україна-Русь», то вони помиляються. Наші труднощі виникають через те, що ми не достатньо акуратно працюємо в Україні на благо нашої держави. От цієї акуратності нам треба досягнути, зробити Україною сильною та заможною державою. І все буде нормально», – підсумував Юхновський.

Нагадаємо, Новоград-Волинський міський голова Володимир Загривий вніс пропозицію Президенту України Петру Порошенку про перейменування держави Україна назвою «Україна-Русь».

У листі до Президента він зазначає, що саме це найменування було вкрадене в українського народу разом з його славною історією та присвоєне декілька століть тому нинішньою країною-агресором. А також наголошується, що «зазначений факт стане найкращою пошаною для багатомільйонних українських патріотів, які віддали свої життя за свій Народ, так розпочнеться активний процес побудови Нової України-Русі».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ