Ужгородські депутати «обламали» забудовників,не дали гроші Водоканалу і виділили землю учасникам АТО

Ужгородські депутати «обламали» забудовників,не дали гроші Водоканалу і виділили землю учасникам АТО

01.08.15 10:40 0 663
31 липня, відбулось засідання чергової сесії Ужгородської міської ради. В залі зібралось чимало жителів міста, активістів та журналістів, адже минуле засідання раптово перервали, відклавши деякі резонансні питання до «кращих часів». У свою чергу ужгородці намагаються тримати ці питання на контролі, не полишаючи спроб громадського тиску.

Виділили землю учасникам АТО

На минулому засіданні поточної сесії Ужгородської міської ради на виділення землі учасникам АТО не вистачило голосів. Відтак це питання постало і на шньому засіданні. І ось нарешті народні обранці у своєму нинішньому рішенні «Про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» передбачили виділення землі в обласному центрі учасникам АТО разом зі збереженням зеленої зони.

Документом передбачено виділення 35 ділянок учасникам бойових дій.

Водночас окремі сумнівні пункти про виділення двох ділянок, наведених у переліку, депутати з проекту рішення зняли. Мотивували це тим, що виділення даної землі може обернутися забудовою зеленої зони. За кожен з двох пунктів народні обранці голосували окремо.

Депутати скасували земельні рішення попередників

у сесійній залі знаходились мешканці 16-поверхівки, які протестували проти надання землі під забудову поблизу їхнього будинку. Підприємець, який отримав в оренду земельну ділянку мав намір забудовувати територію одного дворів по вулиці Можайського. Однак під тиском громадськості та через побоювання мешканців втратити спільний двір, ужгородські депутати скасували рішення своїх попередників щодо дозволу забудовувати подвір'я в районі вул. Можайського – Г.Свободи – 8 Березня. Окрім того, міськрада постановила розірвати договір оренди землі від 10.12.2008 року, яким було передано в строкове платне користування земельну ділянку площею 1700 кв. м., що знаходиться за адресою: м.Ужгород, вул. Ген.Свободи, б/н.

Гроші Водоканалу не дали вже втретє

На засіданні міської ради вже втретє постало питання про виділення 2,5 млн грн фінансової підтримки КП Водоканал. Однак і цього разу народні обранці відмовилася виділяти підприємству кошти. На голосування було поставлено рішення, яким передбачено виділити з міського бюджету 2 млн 451 тис грн, однак знову не вистачило голосів. «За» проголосували 29 депутатів. Це питання навіть поставили на повторне голосування, але знову провал – 28 «За». Директор підприємства не розуміє, чому депутатський корпус відмовився підтримувати важливе для громади міста питання, адже Водоканал надав вичерпний звіт щодо використання виділених раніше 3,5 млн грн. Документ оприлюднений на сайті КП Водоканал. Відмова голосування за згаданий документ, зауважив директор підприємства, може спричинити колапс у сфері водопостачання в місті.

Разом з тим під час сесії озвучили інформацію про борг перед Водоканалом з боку Коритнянської сільської ради, який складає на понад 8 млн грн. З огляду на це, було запропоновано внести зміни до проекту рішення, що передбачають переспрямування частини погашеного сільрадою боргу на реструктуризацію заборгованості КП Водоканал. Ще в ході поточної сесії оргвідділ міськради має ввести відповідні корективи у проект рішення, після чого його планують знову поставити на голосування.

Депутати знову «кнопкодавлять»

В ході нинішнього засідання міської ради активісти та журналісти помітили, що голосує картка депутата Андрія Погорєлова, однак сам народний обранець відсутній у сесійній залі. Як виявилось замість сина міського голови голосувала його колега Світлана Король. Присутні у сесійній залі громадяни, журналісти та активісти сильно обурились помітивши дане порушення і зробили зауваження міському голові. В результаті, під тиском громадськості, карту Андрія Погорєлова таки було вилучено.

Військовий комісар про призов громадських активістів

На засіданні міськради перед присутніми виступив військовий комісар Ужгорода Микола Журавльов. Зокрема, він пояснив, чому військкомат видає повістки за списками громадських активістів. Микола Журавльов підтвердив, що комісаріат надавав запит до міськради, для отримання списків членів Громадської ради. Але, за його словами, військкомат надіслав запити не тільки щодо Громадської ради, але й членів міськвиконкому, працівників різних інстанцій, і потрапляння у такі списки не означає мобілізації в АТО. «Це не означає, що вас будуть призивати. Є директива начальника генштабу створити роту охорони, яка буде задіяна на місці у разі загрози вторгнення агресора. Я закликаю об'єднатися і увійти у роту охорони» – сказав Микола Журавльов. За словами воєнкома діяти ця рота почне тоді, коли буде введений правовий режим воєнного стану.

Чому мобілізують активістів, а депутатів ні?

До воєнкома мав намір звернутися голова Громадської ради Ужгорода Олександр Пересоляк. Однак міський голова прийняв неординарне рішення, поставивши на голосування міської ради питання про те, чи надавати слово голові Громадської ради. Депутати проголосували проти. І так би воно й було, але один з депутатів фракції БЮТ взявши слово раптом передав своє право на виступ Олександру Пересоляку. Той у свою чергу звернувся до військового комісара із запитанням: чому він видає повістки громадським активістам, і не складає списки міських депутатів для мобілізації? Воєнком прямої відповіді не дав, відтак це питання грізно прогриміло, проте так і залишилось без відповіді.

Варто зазначити, що голова Громадської ради Олександр Пересоляк нещодавно отримав повістку у військомат перебуваючи у поїзді Київ-Ужгород. Згодом він заявив, що це сумнівна практика, і такі дії не передбачені законодавством. Однак він взяв повістку без жодних побоювань, і не збирається ухилятися від виконання свого громадянського обов'язку, таким чином показуючи приклад іншим.

Сесію міськради знову раптом перервали

Через півтори години роботи міської ради мер Ужгорода раптом оголосив перерву до понеділка. Чимало з присутніх у залі громадян та активістів припускають, що засідання знову перенесли через неабиякий суспільний інтерес до деяких земельних питань, які мають розглядатись у ході поточної сесії.

Руслан ФАТУЛА

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Андрій Гижко: Ми ...

КОМЕНТАРІ